Cro Cop: Vratit ću mu istom mjerom

ZAGREB - Dva šava na arkadama jedino je što majstora slobodne borbe Mirka Filipovića podsjeća na prošlotjednu poništenu borbu u Dreamovu ringu protiv Nizozemca Alistaira Oveerema.



Cro Copovim navijačima, pak, u sjećanju su ostali suparnikovi udarci u genitalije. Prvo pitanje stoga je sasvim logično.



Kako zdravlje?



- Sada je sve u redu. Ozljede su sanirane i uskoro počinjem s treninzima. Bilo pa prošlo.



Oveeremove udarce u vaše genitalije nije bilo ugodno ni gledati, a kamoli...



- Parafrazirat ću razgovor iz meni vrlo dragog filma ‘Maratonci trče počasni krug’, kada Bili Piton doveze iskopane lijesove Topalovićima. Milutin mu prigovara da su lijesovi prekriveni ilovačom, a Bili kaže: ‘Šta mogu! Ni ja je ne volim. Takav je posao’! Tako i ja prihvaćam ono što se dogodilo u utorak u Saitami.



Smatrate li da je Nizozemca trebalo diskvalificirati?



- Ništa mi ne bi značila Oveeremova diskvalifikacija. Ne treba mi takva pobjeda. Uostalom, nisam mu trebao dopustiti da me udara u genitalije.



Diskvalifikacija bi ga natjerala da sljedeći put razmisli gdje udara?



- E pa sljedeći put mu je bolje da se ne približava mojim genitalijama. Bude li to ponovno pokušavao, vratit ću mu istom mjerom. I to namjerno, bez suzdržavanja. Ako dobijem udarac laktom, dobit će ga i on. Slobodna borba je brutalan sport, ali ipak postoje određena pravila koja treba poštovati. Cijelu karijeru držim se toga, kao i svi moji dosadašnji suparnici



Što biste danas promijenili u svom pristupu?



- Ne vrijedi plakati za prolivenim mlijekom. Očekujem revanš 31. prosinca. Sigurno ću nastupiti na Dreamovu turniru u tom terminu, nadam se ponovno protiv Oveerema.



Do 31. prosinca nećete nastupati?



- Putujem u Seoul 11. studenoga. Igor Pokrajac se bori protiv zasad nepoznatog suparnika. Svojim fanatičnim zalaganjem i radom zaslužio je priliku u Dreamovu ringu.



Slažete li se da je Oveerem bio dominantniji?



- Bio je dominantniji, ali borba traje 15 minuta i tko zna što bi se još događalo. Znam da je krvarenje iz arkada ružno izgledalo, ali to su bile bezazlene ozljede. Naravno da sam mogao i trebao biti agresivniji. Zato ću svakako poraditi na otklanjanju nekih pogrešaka.



Jeste li bili optimalno spremni za Saitamu?



- Bez obzira na komentare da sam prestar, testiranja su pokazala da kondicijski nikad u karijeri nisam bio spremniji nego za posljednju borbu. Dakle, ne radi se o mom subjektivnom mišljenju, nego o egzaktnim pokazateljima.



U čemu je onda problem?



- Naravno da u ring ulazim pod većim grčem nego ranije. Izgubio sam dvije borbe u UFC-u i ponekad se panično bojim poraza. Ne mogu si više priuštiti neuspjehe. Strahujem od izgubljene borbe, a ne od udaraca. Mnogi borci imaju sličan problem.



Spremate li već “izlaznu strategiju” iz ovog sporta? 



- Dok pucaju moje arkade i dok se moja koljena operiraju, moja je stvar dokle ću se boriti. Nema razloga da se itko drugi uzbuđuje zbog toga. Iskreno, bez cinizma, zahvaljujem se svima koji se brinu za mene i poštuju me kao borca. Zahvaljujem se i samozvanim stručnjacima i dušobrižnicima na komentarima.



Dakle, nema govora o oproštaju?



- Peter Aerts je još prije pet godina otpisan. Nedavno je pobijedio K-1 prvaka Semmyja Schilta i glavni je favorit za ovogodišnji naslov. Ako on može, zašto bih ja u 35. godini bio prestar? Izvrsno se osjećam, kondicijski sam spreman i motiviran za borbu. Zašto bih završio karijeru?



Slobodan Mufić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:58