Cvjetićanin: Ovo finale je već za povijest

ZAGREB - Danko Cvjetićanin već je 11 godina u ulozi skauta Philadelphia 76ersa, i zamolili smo koordinatora njihovog europskog skautinga da prokomentira aktualnu situaciju u NBA, kao i predstojeći draft.



- Lakersi su djelovali odlučno i igrali s velikom željom da uđu u finale, iza tog samopouzdanja stoji pogođeni ‘trade’ s dolaskom Gasola, a slično se odnosi i na Celticse. Njihova finalna serija odmah ulazi u povijest. Da se provela nekakva anketa tijekom sezone, siguran sam da bi 90 posto američke javnosti željelo baš to finale. Možda je sve to djelovalo i na organizaciju i na igrače i na suce - kaže Danko, kojem je specijalnost praćenje mladih igrača:



- Bilo bi mi drago da Bullsi kao prvi dobro biraju na draftu, jer im to već godinama ne uspijeva... Uglavnom se predviđa da će birati Beasleya s Kansasa. Problem je u tome što ga prati reputacija osobe problematičnog ponašanja, i ti elementi otežavaju odabir. U NBA je polako zaživjelo slaganje ekipa prema karakternim osobinama, za što je San Antonio pozitivan primjer, a i moji Sixersi dobro funkcioniraju bez Iversona.



Događaja kao što je draft u europskom sportu nema, i za većinu je Europljana to velika enigma.



- Svi klubovi sanjaju o tome da na draftu pogode ‘franchize’ igrača, onog koji će kroz duži period nositi momčad. Od svih igrača biranih u 1. rundi očekuje se da ostave trag u NBA, s tim da momčadi koje kasnije biraju popunjavaju deficitarne pozicije i čekaju da igrač s godinama ‘eksplodira’. Visoki izbor drafta ne mora nužno biti i najbolji izbor, da spomenem samo promašaj iz 1984. Tad su Rocketsi kao prvi birali Olajuwona, a Blazersi su kao drugi ‘propustili’ Jordana i birali su Bowiea. Jordana su kao treći birali Bullsi.



Draft 26. srpnja u Madison Square Gardenu samo je spektakl za medije, bitnije se stvari odvijaju negdje drugdje.



- Svaki klub ima svog izaslanika u New Yorku, dok su osobe važnije u hijerarhiji u klupskim uredima, odakle su u stalnom kontaktu s Madisonom, prate draft i kombiniraju. Jedna od poanti cijele priče je u tome da se nikako ne može uticati na to kad će koji igrač biti biran, i treba biti spreman na mnogo varijanti. Smisao drafta je održavanje ravnoteže u kvaliteti momčadi, i to je najveći događaj u NBA izvan sezone.



Skauti imaju stroga pravila u kontaktima s medijima, ali Danko će reći nešto i o našim kandidatima za draft.



- Ante Tomić i Damjan Rudež imaju šanse da budu birani, i to je sve što smijem reći. Mogu dodati da ih obojicu smatram vrlo talentiranima, i uz dobar stručni rad zajamčene su im uspješne europske karijere.







- Činjenica je da sam intenzivno prisutan na parketima Europe i Amerike, te da sam iznutra upoznao klubove na najvišem stupnju organiziranosti.



Kad bi stigla prava ponuda iz domaće sredine, možda bi i promijenio posao.



- Ozbiljno bih razmislio ako bi i prijedlog bio ozbiljan. U našoj uspavanoj sredini mogao bih ponuditi nešto novo. U glavi imam modele i standarde funkcioniranja najbolje organiziranih klubova, imam znanje i iskustvo koje smatram rijetkim kod nas. Današnja košarka se mnogo promijenila, uloga trenera te stvaranje igrača postali su prioritetni, posebice u klubovima s malim budžetom.

Mogao bih ponuditi nešto novo u našoj sredini

Doista je neobično da čovjek s takvim CV-jem nema viđen(ij) ulogu u našoj košarci, Cvjetićanin ima 150 nastupa za nacionalnu selekciju, surađivao je s najboljim europskim trenerima, ima kontakte širom planete i svakodevno je u košarci već 30 godina.



Zoran Čutura
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:55