Đaci u izravnoj vezi s astronautom NASA-e

PAZIN - Učenici Osnovne škole "Vladimira Nazora" iz Pazina u ponedjeljak, 7. travnja, imat će nesvakidašnju priliku razgovarati sa svemirskim putnicima. Radiovezom će stupiti u kontakt s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji, točno u 16.52 sati. Riječ je o ISS School Contactu, projektu koji je nastao zajedničkom suradnjom NASA-e, Radiokluba Pazin i  osnovne škole.



U tom projektu godišnje sudjeluje desetak europskih osnovnih škola, a pazinski je primjer prvi ISS kontakt u Hrvatskoj. Pod budnim okom članova Radiokluba Pazin, koji su i organizirali događaj, šestero će učenika, tijekom desetminutnog prolaza svemirske postaje iznad Pazina, koliko je ISS-u potrebno da prođe od horizonta do horizonta, postavljati pitanja astronautu.



Kontakt učenika sa svemirom bit će otvoren za javnost, a videoprijenos cijelog kontakta moći će se pratiti na linku htpp://iss.rkp.hr/live. Projekt razgovora sa svemirskim putnicima Pazinjani su pokrenuli još 2006. godine, kad su u rujnu predali molbu za održavanje kontakta, koju je organizacija ARISS odmah prihvatila. Slijedilo je pripremanje opreme i pitanja te educiranje radioamatera i učenika.




Silvana Fable/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:01