Đakić pod istragom zbog ratnog zločina

VIROVITICA, ZAGREB - Državno odvjetništvo i policija istražuju je li saborski zastupnik HDZ-a i šef Hvidre Josip Đakić odgovoran za ratni zločin u Grubišnu Polju u kolovozu 1991. godine.



Kako je javio zagrebački Radio 101, istraga je pokrenuta nakon što je u njihovoj emisiji "Zločin i kazna" ovoga tjedna Ilija Stojić iz Grubišnog Polja optužio Đakića, ali i gradonačelnika Virovitice Josipa Kožnjaka i tamošnjeg poduzetnika Renata Romića za brutalno premlaćivanje i pljačku 80.000 njemačkih maraka ušteđevine. Zločin se navodno dogodio 13. kolovoza 1991.



Što su radili šef Hvidre, gradonačelnik Virovitice i lokalni poduzetnik?
Zagrebački policajci preuzeli su snimku emisije. Državno odvjetništvo najavilo je da će kontaktirati sa Stojićem kako bi podignulo kaznenu prijavu "s novim okolnostima koje do sada nisu bile poznate mjerodavnoj policijskoj postaji i Državnom odvjetništvu".



Naime, kako pišu neki mediji, Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru 1993. godine podignulo je optužnicu protv 30 osoba zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima u selima na području Grubišnog Polja. Također, Državno odvjetništvo u radu ima i predmet u kojem u koordinaciji s PU bjelovarsko-bilogorskom provodi provjere navoda iz anonimne predstavke u vezi s nestankom devet civila srpske nacionalnosti u Grubišnom Polju.



Prozvani Josip Đakić danas je bio nedostupan, ali je preko drugih medija pozdravio istragu, tvrdeći da u HV-u u Virovitici nije bio do 1994. godine.



Ilija Stojić za premlaćivanje te pljačku 80.000 DEM, uz Đakića, tereti Josipa Kožnjaka i Renata Romića
- Spremno očekujemo istragu. Ja sam 1994. došao u Viroviticu u 81. gardijsku bojnu. Do tada sam bio u MUP-u u Bjelovaru. Apsolutno ne znam otkuda mu povod da spominje mene jer ja nisam bio u virovitičkim postrojbama do 1994. - rekao je Đakić na Radiju 101.  

I virovitički gradonačelnik Zvonko Kožnjak, odbacuje Stojićeve tvrdnje. Naziva ih izmišljotinama i konstrukcijama. Kaže da to čine oni koji žele naštetiti prejakom HDZ-u. Kožnjak optužuje Stojića da je zajedno s braćom i ocem bio u četnicima, za što navodno postoje i svjedoci.



Petar Žarković i Veronika Rešković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:58