Dani Andautonije u Ščitarjevu

U današnjem selu Ščitarjevu, 25 km od Zagreba, nalazio se od 1.-4 st. po Kr. rimski grad Andautonija. Zahvaljujući arheološkim istraživanjima poznato je da je Andautonija bila visokourbanizirani grad i najznačajniji grad u rimsko vrijeme na prostoru gdje se danas prostire Zagreb. 1994. godine, u samom središtu današnjeg sela, otvoren je Arheološki park Andautonija, jedinstven na zagrebačkom području i prvi takve vrste u Hrvatskoj, u kojem na 5000 m², posjetioci mogu razgledati dio rimskog grada (rimsku cestu, kupalište, dijelove monumentalnih zgrada).



Dani Andautonije 2008. godine održat će se u subotu i nedjelju (26. i 27. travnja), od 12-18 sati na prostoru Arheološkog parka u Ščitarjevu.



Dani Andautonije u Ščitarjevu tradicionalna je manifestacija kojom se već sedmu godinu zaredom otvara sezona u Arheološkom parku Andautonija. Manifestacija se organizira kako bi se javnost svake godine upoznala s novim sadržajima i aktivnostima u Arheološkom parku Andautonija, te upozorila na ovu izuzetno zanimljivu i jedinstvenu turističko-kulturnu destinaciju u neposrednoj blizini Zagreba i Velike Gorice. Manifestacija se održava zadnjeg vikenda u travnju i tijekom dva dana posjetiteljima se kroz edukativne i zabavne sadržaje nastoji približiti način života u rimsko vrijeme, a time ujedno i popularizirati arheološki lokalitet i arheologiju općenito, kao i druge prirodne i kulturne vrijednosti ovog prostora.



Svake godine predstavlja se jedna tema iz rimskog života, a ove godine tema će biti: "Djeca u Andautoniji- od igre do škole". Kroz izložbu, radionice i igraonice bit će prikazano što su radila djeca u Andautoniji prije 2000 godina, s čim su se igrali i kako su učili. Osim toga, svi posjetitelji moći će razgledati izložbu na otvorenom, sudjelovati u radionicama i igraonicama, oblačiti se u rimsku odjeću, isprobati rimsku hranu i piće te igrati rimske igre. Također će, kao i prijašnjih godina, biti predstavljeni rimski obrti i niz radionica na temu gradnje u rimsko vrijeme. Svi koji posjete Arheološki park u Ščitarjevu, tijekom subote i nedjelje 26. i 27. travnja, mogu besplatno sudjelovati u svim radionicama, te i sami isprobati kako su se radile keramičke posude, lampice, košare, pisaljke, ali i zidati, obrađivati kamen, raditi mozaike i dr.



Svake godine predstavljaju se i novi suveniri koji se realiziraju u okviru projekta vizualnog identiteta Arheološkog parka.



Ulaz u Arheološki park tijekom Dana Andautonije je besplatan.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:30