Dani jagoda u restoranu Le Bistro

U lipnju mjesecu, ljubitelji jagoda dolaze na svoje. Napokon nakon bezukusnih jagoda koje se uzgajaju ko zna na kakve sve čudne načine pa samim time imaju i blago rečeno čudne okuse, stižu prve domaće jagode koje kad ih zagrizeš gle čuda imaju okus na jagode.



Domaće jagode su i ove godine kao vrhunska prirodna delicija privukle šefa kuhinje restorana Le Bistro, Marka Fontanellu i glavnu slastičarku Mirjanu Kozlinu da kroz cijeli lipanj mjesec predstavljaju maštovite slastice spravljene od domaćih jagoda. U hotelu The Regent Esplanade Zagreb raskošnim desertima tradicionalno se slavi okus tog mirisnog i ukusnog voća, pri čemu se odabiru samo najbolje domaće jagode kako bi se gostima hotela priredio vrhunski gastronomski doživljaj.



Na promotivnom desertnom meniju restorana Le Bistro tako će se od 1. lipnja naći lagani proljetni frape od jagoda, osvježavajući sladoled od jagoda, kup s jagodama, hrskava torta s jagodama i kremom od vanilije, custard krema od vanilije s jagodama i bobičastim voćem, primamljiv kup s ricotta sirom, jagodama i kompotom od malina, savijača od jagoda, Creme brulee s jagodama te neodoljive palačinke s jagodama i sladoledom od vanilije. Cijena pojedine slastice iznosi 20, 25 te 30 kuna.



Ako ste pak sam svoj majstor i samim time ljubitelj prljave kuhinje ili jednostavno nemate vremena skočiti do Esplanade, glavna slastičarka Mirjana Kozlina predlaže vam recept savijače od jagoda.



SAVIJAČA OD JAGODA

0,50 dag brašna

0,2 dl ulja

2 jaja

prstohvat soli

bademi po želji

limunova korica

šećer i vanilin šećer po potrebi

vode po potrebi

2 kg jagoda



Zamijesiti tijesto, premazati uljem i ostaviti da stoji 30 minuta. Nakon pola sata tijesto tanko razvući na stolnjaku prethodno posipanom brašnom. Rubove tijesta posipati sjeckanim bademima te staviti oprane komadiće jagoda. Sve začiniti šećerom, vanilin šećerom te limunovom koricom. Zarolanu tanku savijaču peći u pećnici na 1800 C, 15 minuta. Poslužiti toplo s umakom od jagoda ili sladoledom od vanilije.



I na kraju malo opčenitih podataka o jagodama.



Jagoda pripada porodici ruža, prvi put je kultivirana u Americi prije otprilike 250 godina. Zbog svog srcolikog oblika, jagoda je oduvijek bila simbol boginje ljubavi - Venere.

Osim lijepa izgleda i odlična okusa, jagoda sadrži čitav niz hranjivih sastojaka koji pozitivno djeluju na organizam. Za sve koji se brinu o zdravlju i njeguju liniju, jagode su pravi proljetno - ljetni desert.



Konzumacijom samo 8 jagoda u organizam se unosi 100% preporučene dnevne doze vitamina C. Zbog visoka sadržaja željeza posebice su zdrave za slabokrvne osobe, djecu i trudnice jer 100 g jagoda sadrži samo 35 kalorija te 0% kolesterola i 0% masti.  (dk)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:58