Darren Coffield - slikar pobunjenik

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2008. u 18:31

Britanski umjetnik Darren Coffield u svojim radovima uvijek reagira na postojeću stvarnost, dajući svojim djelima provokativan komentar. Ovaj 39-godišnji umjetnik, koji živi i radi u Londonu, u svojoj domovini je postao poznat 2003. zahvaljujući kontroverznom portretu lobista za pravo na lov lisica Ivana Massowa u punoj lovačkoj opremi koja je bila izložena i u National Portrait Gallery u Londonu. Coffield, poznat i po skraćenici Darcoff, u 90-ima je bio dio propupale scene Mladih britanskih umjetnika (Young British Artist), radeći s Joshuom Compstonom na formiranju galerije Factual Nonsense koja je prva izlagala umjetnike poput Tracey Emin. Darcoff je izlagao s mnogim vodećim britanskim umjetnicima kao što su Damien Hirst, Howard Hodgkin, Patrick Caulfield i Gilbert & George.

Sa Joshua Compstonom osniva galeriju Factual Nonsense

2003:

Njegov portret Ivana  Massowa izaziva kontorverzu uBritaniji

2006:

Radi seriju slika na temu drogiranja. Jedna od slika je i ‘Kiss me Kate’ s Kate Moss
90-e
Najnovije radove Darrena Coffielda pod nazivom “Insurgent Works” (Pobunjenički radovi) sada će imati priliku vidjeti i hrvatska publika, i to u splitskoj Galeriji Ghetto, a na otvorenju izložbe u četvrtak, 7. kolovoza, najavljen je i dolazak samog umjetnika. Riječ je o seriji krajnje politiziranih slika na kojima se umjetnik bavi temama pobunjenika i terorizma.  
Svoju novu seriju slika Darcoff je popratio i svojevrsnim umjentičkim manifestom u kojem u današnjem društvu spektakla slikare objašnjava kao pobunjenike, usamljene tajne agente koji nastanjuju neželjene prostore pripremajući simbolične provokacije.

“Shvatio sam da je u današnje digitalno doba slikarstvo pobunjeničko djelo”, piše Darcoff. Iako su njegove slike utemeljene u stvarnosti i često se poigravaju s našim predodžbama, one su ipak, naglašava Darcoff, fikcija.

U Galeriji Ghetto najavljuju još  izložaba stranih umjetnika. Gostovanje Darcoffa s novom serijom radova atraktivan je i  aktualan umjetnički događaj.
  Pavica Knezović Belan

Izdvajamo