Darren Coffield - slikar pobunjenik

Britanski umjetnik Darren Coffield u svojim radovima uvijek reagira na postojeću stvarnost, dajući svojim djelima provokativan komentar. Ovaj 39-godišnji umjetnik, koji živi i radi u Londonu, u svojoj domovini je postao poznat 2003. zahvaljujući kontroverznom portretu lobista za pravo na lov lisica Ivana Massowa u punoj lovačkoj opremi koja je bila izložena i u National Portrait Gallery u Londonu. Coffield, poznat i po skraćenici Darcoff, u 90-ima je bio dio propupale scene Mladih britanskih umjetnika (Young British Artist), radeći s Joshuom Compstonom na formiranju galerije Factual Nonsense koja je prva izlagala umjetnike poput Tracey Emin. Darcoff je izlagao s mnogim vodećim britanskim umjetnicima kao što su Damien Hirst, Howard Hodgkin, Patrick Caulfield i Gilbert & George.



Sa Joshua Compstonom osniva galeriju Factual Nonsense



2003:



Njegov portret Ivana  Massowa izaziva kontorverzu uBritaniji



2006:



Radi seriju slika na temu drogiranja. Jedna od slika je i ‘Kiss me Kate’ s Kate Moss
90-e

Najnovije radove Darrena Coffielda pod nazivom “Insurgent Works” (Pobunjenički radovi) sada će imati priliku vidjeti i hrvatska publika, i to u splitskoj Galeriji Ghetto, a na otvorenju izložbe u četvrtak, 7. kolovoza, najavljen je i dolazak samog umjetnika. Riječ je o seriji krajnje politiziranih slika na kojima se umjetnik bavi temama pobunjenika i terorizma.  

Svoju novu seriju slika Darcoff je popratio i svojevrsnim umjentičkim manifestom u kojem u današnjem društvu spektakla slikare objašnjava kao pobunjenike, usamljene tajne agente koji nastanjuju neželjene prostore pripremajući simbolične provokacije.



“Shvatio sam da je u današnje digitalno doba slikarstvo pobunjeničko djelo”, piše Darcoff. Iako su njegove slike utemeljene u stvarnosti i često se poigravaju s našim predodžbama, one su ipak, naglašava Darcoff, fikcija.



U Galeriji Ghetto najavljuju još  izložaba stranih umjetnika. Gostovanje Darcoffa s novom serijom radova atraktivan je i  aktualan umjetnički događaj.

  






Pavica Knezović Belan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:57