Dick Cheney uručit će Medalju časti potomku junaka Pearl Harbora

PROLOG - Najviše američko odlikovanje, Kongresnu medalju časti za podvige u 2. svjetskom ratu američki potpredsjednik Dick Cheney uručit će potomcima američkog heroja iz 2. svjetskog rata Petra Tomića Hercega.



I upravo će potomci jednog Hrvata iz malog hercegovačkog mjesta Prologa s ponosom uskoro primiti Kongresnu medalju časti koju će u ime potomaka primiti Srećko Herceg, brigadir Hrvatske vojske, sin Petrova posinka Drage. Ova je vijest u Prologu, selu sa 600-tinjak stanovnika, dočekana s velikom radošću.



- Ante Herceg, Petrov otac, ženio se četiri puta, ostao je udovac, a u tim se brakovima izrodilo mnogo djece. Petar je imao puno braće i polubraće, a jedan od njih bio je i moj otac Ivan - kaže 83-godišnji Drago, kojemu je Petar bio stric.



- Meni je drago što je moj dedo (otac, op.a.) škapula, spasio Amerikance - dodaje Drago kojega je Petrova žena Anica posvojila.

Tek što se oženio Anicom Mišetić iz Grabovnika (od te je loze i poznati odvjetnik Bosiljko Mišetić) i živio s njom godinu dana, Petar je sa 18 godina 1912. trbuhom za kruhom otišao u Ameriku. Prije njega je 1910. u Ameriku otišao i Ivan, Dragin otac, koji se vratio 1920. Drago se rodio 1924. i Petra nikada nije vidio. Prisjeća se da se o Petru čulo malo vijesti.



Napisao je nekoliko pisama svojoj ženi Anici i u njima je obećao odvesti u Ameriku. Anica je godinama čekala svoga Petra, ali nikada nije dosanjala američki san. Dok je Ivan bio u Americi, pomagao je Petru i brinuo se o njemu. Nakon povratka su vijesti o Petru bile šture i sve rjeđe.



- Petar je 1941. godine otišao u američku vojsku kao mornar i tada, početkom 2. svjetskog rata u jednom od japanskih ratnih napada na luku Pearl Harbor iskazao neviđeno junaštvo. Spasio je posadu broda, ali je on, nažalost, poginuo - kaže Drago.



Nitko nije znao što se tih ratnih godina događalo, nitko nije znao je li Petar poginuo ili je živ. Vidjevši da Petra nema, njegova supruga Anica odlučila je posvojiti Dragu.



- Bio sam joj posinak, ja sam je uzdržavao i o njoj se brinuo sve do njene smrti 1963. godine - kaže Drago, pokazujući već pomalo izblijedjeli ugovor u kojem Anica izjavljuje da će ga uzeti za posinka.



Trebala su proći desetljeća da bi se mozaik ove zanimljive priče počeo slagati. Priču je prvi rekonstruirao novinar Vjekoslav Krsnik 1987. godine.



- Tada su jugoslavenske vlasti tražile moju punomoć da mogu dalje službeno istraživati. Nisam im je dao, htio sam da se, ako to bude istina, s tim ponose Hrvatska i Hrvati.



Tek šturi dokumenti o upisu u američku vojsku s mjestom prebivališta Prolog - Austrija (jer je tada na ovim prostorima vladala austrijska vlast) bili su putokaz za daljnje istraživanje.

Nakon članka istragu je započeo američki kontraadmiral Robert Lunney, koji je 1997. i posjetio Petrove rođake u Prologu.



- Tada sam odlučio dati punomoć mome sinu Srećku Hercegu, brigadiru Hrvatske vojske, koji će i preuzeti ovo veliko odlikovanje - ponosno kaže Drago Herceg.



On, sa suprugom Ružom i još dva sina Milenkom i Petrom, staračke dane provodi u rodnom Prologu. I dok smo napuštali Prolog i ponosne Hercege, najstariji Dragin sin Petar pokazao nam je kuću u kojoj je rođen američki heroj Petar Herceg.



- Sretni smo zbog svega ovoga, ali i zbog svih Hrvata, jer ovo nije samo priznanje Petru Hercegu i njegovim potomcima, ovo je priznanje cijelom hrvatskom narodu - poručio je Petar Herceg mlađi.

Ostao u potpalublju, po njemu ime dobio patrolni brod

Petar Tomić rođen je 1883. u hercegovačkom mjestu Prolog, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj.



Nakon što se u siječnju 1919. prijavio u američku mornaricu, najprije je raspoređen na razarač Litchfield. Do 1941. postao je glavni dočasnik prve klase zadužen za strojarnicu na vježbovnom brodu USS Utah.



Kada je taj brod tijekom japanskog napada na Pearl Harbor 7. prosinca 1941. torpediran, Tomić je bio na dužnosti u strojarnici. Dok je brod tonuo, on je ostao pod palubom, osiguravao kotlove te pomagao drugim vojnicima da napuste brod.



Spašavajući druge, izgubio je život. Zbog svog "istaknutog vladanja i iznimne hrabrosti" posthumno mu je dodijeljena Medalja časti, a po njemu je ime dobio i patrolni brod USS Tomich.







Vedrana Bekavac-Šuvar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:31