Dinamu 28 milijuna eura. Šukeru ništa?

ZAGREB - Zoran Mamić sazvao je danas tiskovnu konferenciju, kako bi odagnao sumnje u netransparentnost Dinamovih ljetnih transfera. Maksimirski sportski direktor nije to učinio s oduševljenjem, ali je ipak udovoljio znatiželji javnosti koja želi da nogometni poslovi postanu transparentni kao i u zapadnom svijetu.



- Ćorlukin transfer iznosi 13 milijuna eura, a na Eduardu bismo, uz ispunjenje određenih klauzula, trebali zaraditi 10 milijuna funta (15 mil. eura, op. a.).



Klauzule se, doznajemo, odnose na Eduardov broj nastupa tijekom sezone. Fiksna odšteta "modrima" iznosi 8 milijuna funta, a Dinamo će u sljedeće dvije godine utržiti dodatna dva milijuna ako igrač skupi po 30 "kapica" u Arsenalu tijekom sezone.



Porezne stručnjake pitali smo kako će država taj iznos oporezovati.



* Mora li Dinamo platiti porez na transfer Eduarda i Čorluke?



- Riječ je o prodaju klubovima u Velikoj Britaniji pa Dinamo ne mora niti obračunati niti platiti PDV na taj transfer. Naime, šesta smjernica EU govori da se PDV naplaćuje prema mjestu primatelja, a to su u ovom slučaju engleski klubovi. Da su Eduardo i Čorluka prodani Hajduku ili nekom drugom od hrvatskih klubova, PDV na ukupni transfer morao bi biti obračunat i uplaćen u državni proračun.



Ili, da smo mi kupili igrače iz Arsenala i Manchestera onda bi PDV mora obiti uplaćen na pšosebni račun proračuna za inozemne usluge. No, i u tom slučaju PDV bi Dinamu prvo bio odbijen kroz obračunatu fakturu a kasnije kroz predporez vraćen jer je on kod gospodarskih djelatnosti zapravo neutralan.



  Vedran Ćorluka 13 milijuna €

  Eduardo da Silva 15 milijuna €



* Hoće li Dinamo platiti ikakav porez i kako ga inače plaćaju nogometni klubovi?




- Dinamo će dakle kao udruga građana ili neprofitna organizacija platiti samo porez na dobitak ali kao razliku prihoda i rashoda po godišnjem obračunu. Na isti način plaćaju porez svi nogometni klubovi u Hrvatskoj. To znači da Dinamo na kraju godine može biti i u gubicima pa neće platiti ništa ili će platiti 20 posto poreza samo na neznatnu razliku velikih rashoda i malih prihoda.



* Kako će Mamić platiti porez?



- Zdravko Mamić ili bilo koja druga menadžerska agencija ako je registrirana kao poduzeće d.o.o. također će platiti samo na kraju godine porez na dobit od 20 posto kao razliku prihoda i rashoda. Samo ukoliko je agencija registrirana kao obrt što ne vjerujem jer nije isplativo, tada bi na kraju godine morao platiti 45 posto poreza i prireza na dohodak? Što se tiče naknade ona je stvar dogovora i ne određuje se nikakvim zakonom.



* Gdje igrači plaćaju porez na svoj transfer?



- Ukoliko igrači imaju boravak u našoj zemlji 183 dana i izjave da im je životni interes vezan uz Hrvatsku oni će porez na dohodak prijavljivati ovdje. Oni će na transfer platiti oko 18,5 posto poreza i prireza. Igrači će prijavom poreza u Hrvatskoj još najbolje proći i istat će im veća zarada nego da novac sele i porez prijavljuju, primjerice, u Monacu, Monte Carlu, Londonu ili Njemačkoj.



* Kako se plaćaju transferi i dobiti klubova u svijetu?



- Svugdje u svijetu klubovi su poduzeća koja plaćaju porez na dobit dok su nogometaši građani koji plaćaju porez na dohodak.



* Koliko je grad Zagreb s raznih svojih računa uplatio na račun NK Dinamo?



- Ukupno će u 2007. godini Klub iz nekoliko raznih gradskih blagajni dobiti čak 40 milijuna kuna. Zagrebački športski savez uplatiti će im ili je već uplatio 16 milijuna kuna, dok je Fond za zaštitu kvalitete "darovao" Dinamu 10 milijuna kuna. Zagrebački holding uplatio je po ugovoru 7,5 milijuna kojima je, objasnio je direktor Slobodan Ljubičić, kupljen oglasni prostor na stadion za vrijeme utakmica NK Dinama.



Turistička zajednica grada Zagreba dati će 3,5 milijuna kuna, a iz blagajne Gradsko poglavarstva uplaćeno je 2,5 milijuna kuna. Usporedbe radi, preostali vodeći klubovi u Zagrebu, RK Zagreb, KK Cibona, VK Mladost i NK Zagreb dobili su od grada ukupno 21,5 milijuna kuna.



* Grad Zagreb nije ništa zaradio? Hoće li sada uplaćivati manje u kasu Dinama?




- Zagrebački gradonačelnik je jučer okupljenim novinarima u prostorijama Poglavarstva izjavio kako "transferi Luke Modriće i Eduarda nemaju nikakve veze sa Gradom. "Mi nismo transfere dogovarali, pa nažalost nemamo dobiti", rekao je Bandić. Hoće li Grad Zagreb sada uplaćivati manju svom najdražem klubu još uvijek nije poznato.





- Posljednjih tjedana samo se pričalo o milijunskoj zaradi. Zaboravljalo se da je klub istovremeno ovim poslovima otvorio vrata velikih zapadnih klubova, a pogotovo se zaboravilo da je Dinamo u kratkom razdoblju kupio čak 14 nogometaša. U novake smo uložili 10 milijuna eura...



Značajan novac uložen je i u podizanje NK Lokomotive, filijale koja bi u budućnosti trebala poslužiti za odgoj maksimirskih nada. Snažna financijska injekcija ubrizgana je i u omladinski pogon, kako bi se stvorili novi Ćorluke i Modrići.

Klub ne vode pijani milijarderi

Vrh Dinamove stručne piramide danas se ukazao pred novinarima. Sportskom direktoru Zoranu Mamiću društvo su činili trener Branko Ivanković i šef omladinskog pogona Mirko Jozić. Mamiću je bio cilj pokazati da Dinamo ne vode pijani milijarderi čija je jedina briga kako preseliti novac od prodaje igrača na svoj inozemni račun, već poslovno i društveno odgovorni ljudi.



D. Krušelj, J. Šević i S. Španović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:19