'Dinara igra kao muškarac'

PARIZ - Marat Safin bio je najbolji tenisač svijeta, dvostruki pobjednik Grand Slama, a mnogi su ga vidjeli u ulozi koju je preuzeo i već godinama je drži Roger Federer. U Maratovoj sjeni rasla je šest godina mlađa sestra Dinara.



I nju je majka Rauza Islanova, učiteljica tenisa, usmjerila u vrhunski sport. Dugo je bila samo jedna od tenisačica koje su puno obećavale, nakratko i u Top 10, ali bez pravih rezultata u najvećim arenama. U Parizu se sve okrenulo. Sve uz pomoć hrvatskog trenera, 29-godišnjeg Željka Krajana.



Ključnu ulogu u njegovu angažmanu odigrao je Ivan Ljubičić.



- Dinara i Ivan imaju istog menadžera. Kad je prekinula suradnju s Nizozemcem Glenom Schaapom, nakon US Opena prošle godine, Ivan me pitao jesam li zainteresiran za posao. Tada sam radio s nekim juniorima u Njemačkoj. Dogovorili smo se za probni tjedan u Monte Carlu, da vidimo možemo li uopće zajedno funkcionirati. Počeli smo raditi u listopadu prošle godine.



Velik psihološki napredak



Krajanove informacije o 22-godišnjoj tenisačici bile su vrlo šture.



- Nisam znao ni kakva je osoba ni kakav tenis igra. Čuo sam od Ivana da je dobra cura, da nije napuhana. Čim smo počeli raditi, dobio sam predodžbu o njezinim mogućnosti. Treba joj još godina, dvije dobrog fizičkog rada, uz to i teniskog, da bi došla do maksimuma. Može biti u vrhu, sigurno će doći u poziciju razmišljati i o “broju 1”.



Željko i Dinara komuniciraju isključivo na engleskom, iako on razumije ruski.



- Prije deset godina imao sam Rusa za trenera. Sve razumijem, znam nešto i reći, ali ne dovoljno. S obzirom na hrvatsku ekipu, možda ćemo uskoro pričati i na hrvatskom.



Željko je zasad jedini Hrvat uz nju, ali nakon OI u Pekingu priključit će im se Dejan Vojnović, bivši atletičar i aktualni hrvatski rekorder na 100 metara, koji će brinuti za fizičku pripremljenost Safine. Već je pomogao u pripremi za Roland Garros, gdje je Safina bez problema izdržala mečeve sa Šarapovom i Dementijevom, u kojima je pokazala i izrazitu psihološku stabilnost, vraćajući se u izgubljenim situacijama. Krajan misli da su upravo u psihološkom dijelu napravili najveći pomak.



- Mislim da sam joj pomogao da vrati samopouzdanje, počne vjerovati u sebe i svoj tenis. I igrački smo napravili pomak. Sa svojim predispozicijama mora igrati agresivno. Ona je jedna od rijetkih cura koja može igrati poput tenisača.



Brzo je stekao povjerenje štićenice, iako su mnogi sumnjali u njega zbog mladosti. Najmlađi je trener na WTA Touru, ali u svom igračkom iskustvu vidi veliku prednost.



- Puno joj toga mogu prenijeti, mogu i igrati s njom.



Tenisačice žele sve naučiti




Tenisačice, kaže Željko, puno više traže od trenera nego tenisači.



- U ženskom tenisu možda se i pretjeruje s tim, toliko da se rezultati više tretiraju kao uspjeh trenera, nego igračice. Ona traži toliko informacija da ih pokušavam smanjiti. Kad ih ima previše, onda previše razmišlja o suparnicama, a javlja se i strah. Dinara je dovoljno dobra da može razmišljati samo o sebi i svojoj igri.



Teniski je svijet preplavljen praznovjerjem. I male stvari mogu biti vrlo važne.



- Nije ona toliko praznovjerna kao ja. U Berlinu, gdje je osvojila turnir, ja sam izabrao restoran u kojem smo jeli, pa smo to ponovili i u Parizu. I jelovnik je, uglavnom, isti.



Željku se u posao nitko ne upliće, pa ni Marat Safin.



- Svi mi vjeruju, a ja sam odgovoran za rezultate.



Ima ugovor do kraja godine, ali nema razloga da se uspješna suradnja ne nastavi, dok su svi zadovoljni. A Željko je, zasad, jako zadovoljan.



- Ne bih to radio da nisam. Putovao sam cijeli život, a sad moram još dvostruko više. Kad si igrač, možeš birati turnire, sad nemam izbora. Treniramo u Valenciji, Monte Carlu ili Münchenu, tako da nikad nisam doma u Varaždinu.



Trenerski uspjeh već nakon pola godine suradnje sa Safinom, pomaže mu da preboli rani odlazak u igračku mirovinu. Kao tenisač nije bio ni blizu Grand Slam naslova. Kao trener je već u drugom pokušaju došao do finala.





Dinari Safinoj mnogi su proricali sjajnu karijeru. No, dok nije počela surađivati s Krajanom, rezultati nisu bili u skladu s očekivanjima. Ne čudi zadovoljstvo Ruskinje suradnjom s Varaždincem.



- Sretna sam s njim. Zna što radi. Iako je mlad, zna što treba učiniti da bih bila bolja. Igrao je na vrhunskoj razini, zna što osjećam na terenu, kako se mogu izvući iz određenih situacija. Potpuno mu vjerujem.

S afina: Željko zna što radi





Gordan Gabrovec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:07