Diplomati u RH zbog Norca će i ove godine bojkotirati Alku

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2006. u 18:15

SINJ - Viteško alkarsko društvo uputilo je 800 pozivnica za ovogodišnju Alku predstavnicima najviše državne vlasti, predsjedniku, premijeru i predsjedniku Sabora, predstavnicima diplomatskog kora u Hrvatskoj te mnogim političarima, gospodarstvenicima i drugim osobama iz javnog života Hrvatske.

Iz diplomatskog kora, međutim, stižu vrlo jasni signali kako će veleposlanici, po svemu sudeći, i ove godine bojkotirati Alku, i to zbog činjenice da je Mirko Norac još uvijek član VAD-a, premda je osuđen za ratne zločine.

Predstavnici OESS-a na čelu s veleposlanikom Jorgeom Fuentesom već su naznačili kako će Alki nazočiti samo ako im organizatori zajamče da neće biti političkih implikacija. - Razmotrit ćemo hoćemo li prihvatiti poziv jer smo upoznati s kotroverzama oko te manifestacije.

Činjenica da je Mirko Norac još član VAD-a za nas je problem, i zbog toga smo rezervirani, kao i predsjednik Mesić kojemu je odlazak Norca iz VAD-a, koliko sam čula, jedan od uvjeta za dolazak na Alku - prenijela nam je službeni stav veleposlanika Fuentesa i OESS-ove misije u Hrvatskoj glasnogovornica Antonella Cerassino. 

Predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić zajamčio je da će se 291. sinjska alka odvijati u duhu junaštva i viteštva: - Političke stvari rješavat ćemo unutar političkih stranaka, a ne na Alki. Što se tiče izjava predstavnika diplomatskog kora da ne mogu nazočiti Alki dok je Norac kao, osuđeni ratni zločinac, i dalje član Društva, moram kazati kako će nova Uprava raditi prema Statutu - neodređeno je izjavio Jukić. 
Vito Perić

Izdvajamo