'Div sa Šalate' pobijedio Federera

ZAGREB - Sudbina je htjela da u istom danu doživimo toliko različitih teniskih vijesti. U danu u kojem smo dobili konačnu potvrdu fizičkog stanja Marija Ančića i njegov otkaz nastupa u Pekingu te informaciju o novoj ozljedi Ivana Ljubičića, kao melem na ranu došao je Ivo Karlović.



Ivo je u susretu trećeg kola Masters turnira u Cincinnatiju svladao dugogodišnjeg teniskog vladara Rogera Federera čime mu je vjerojatno skinuo krunu s glave. U susretu koji je trajao nešto više od dva sata, Karlović niti jednom nije došao do breaka. Dapače, jedine dvije break lopte imao je početkom  drugog seta i nije uspio iskoristiti, ali je na kraju ipak slavio pobjedu 7-6(6) 4-6 7-6(5), prvu u sedmom obračunu s FedExom. Ironično zvuči podatak da su njih dvojica u tih 6 dvoboja odigrali čak 9 tie breakova. Karlovićev skor u njima je bio porazanih 1-8.



Karlovića je, kao i tijekom cijelog turnira, fenomenalno služilo njegovo najjače oružje - sevis. Postotak ubačaja 1. servisa bio je iznad 70 posto što je bio osnovni preduvjet za svladavanje Federera. Ivo je brojnim winnerima i s 22 postignuta asa Švicarcu dao vrlo malo ritma na reternu. Švicaraca je posebno mučio drugi Ivin 'kick' servis koji ga je tjerao u brojne pogreške.



Prvi set je otišao do tie breaka bez ijedne šanse za oduzimanje servisa obaju igrača. Karlović je izvukao pravi retern kada je bilo najvažnije, uzeo mini break u 13. poenu 13. igre i poen kasnije riješi set u svoju korist.



Početkom drugog seta obojica su imala problema na servisu. Nakon što su izvukli svaki po dvije break lopte, Federer je uspio doći do ključnog breaka u petom gemu što mu je bilo dovoljno za ulazak u treći set.



I tada je krenuo vatromet servisa! Naime, u setu koji je bio kopija prvoga, nije bilo break lopte do 13 igre. Štoviše, Ivo je na servisu izgubio svega 5, a Roger samo jedan jedini poen. Odlučujuću igru Karlović je riješio dobio po istom receptu kao i onu u prvom setu - pravim potezom u pravo vrijeme. Drugi poen tie breaka bio je, ako ne posljednji, onda jedan od ključnih udaraca Federerovim šansama   u obranu čelne pozicije.



Ivo Karlović ovom je pobjedom postao najveća priča u svijetu tenisa. Ili barem jedan njezin dio. Kao i kada se pojavio na teniskoj karti svijeta, kada je 2003. godine kao anonimni 203. igrač svijeta u Wimbledonu sredio prvog nositelja, tada prvog igrača svijeta i branitelja naslova Lleytona Hewitta, tako i će i sada Ivo biti mnogo više od 'najvišeg igrača s najboljim servisom na Touru'.



Ivu u današnjem četvrtfinalu očekuje Nijemac Phillip Kohlschreiber koji je u još jednom jučerašnjem trileru bio bolji od Šveđanina Robina Soderlinga.





Najviši igrač na Touru ovom je pobjedom možda postao i posljednji koji je pobijedio Švicarca u vrijeme njegova 'predsjedanja' svijetom tenisa. Naime, Rogerovim ispadanjem Rafaelu Nadalusu širom otvorena vrata prema čelnoj poziciji. Španjolac treba osvojiti naslov u Cincinnatiju i tron će biti njegov.

Nadalu naslov donosi jedinicu





Wimbledon    2003.    Lleyton Hewitt    1-6 7-6(5) 6-3 6-4



Madrid    2005.    Andy Roddick 3-6 7-6(7) 7-6(3)



Cincinnati    2008.    Roger Federer    7-6(6) 4-6 7-6(5)

Najveće pobjede Ive Karlovića





Karlović (16) - Federer (1) 7-6(6) 4-6 7-6(5), Kohlschreiber - Soderling 7-6(4) 5-7 7-6(8), Murray (8) - Tursunov 6-3 6-3, Gulbis - Blake (7) 6-4 1-6 6-3, Đoković (3) - Seppi  6-1 6-2.
Rezultati ATP Cincinnati 3. kolo:





Tomislav Poljak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:34