Domazet: 'Ademi je zapovijedao, ne ja'

ZAGREB - Glavni zapovjednik akcije u Medačkom džepu bio je general Janko Bobetko, a na terenu Rahim Ademi, koji je zapovijedao i Mirku Norcu i specijalnoj policiji. U HV-u nije bilo nikakve dvostruke linije zapovijedanja - rekao je danas na suđenju za zločine u Medačkom džepu admiral Davor Domazet Lošo.



Domazet je rekao da je u toj operaciji sudjelovao kao obavještajac, bez ikakve zapovjedne uloge. Svjedok Mladen Šerić ranije je rekao da mu je Domazet izdavao zapovijedi, Šerić bi ih napisao, a Ademi potpisao. Domazet je potvrdio da je to točno, no da je on samo sugerirao i predlagao, a to bi postalo zapovijed tek u trenutku kad bi Ademi to potpisao.



imao zadaću

kompromitirati

Hrvatsku vojsku
UNPROFOR je

Na kraju njegova svjedočenja ustao je Ademi i rekao kako nije točno da je Domazet davao samo sugestije. - Domazet je zapovijedao operacijom u Medačkom džepu, po ovlaštenju načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka - ustvrdio je Ademi. Domazet je ispričao kako je kao načelnik obavještajne službe Glavnog stožera HV-a u Gospić stigao 8. rujna 1993., dan prije operacije u Medačkom džepu.



Rekao je da je njegova uloga bila kao i u svakoj drugoj operaciji: informirati zapovjednike o neprijateljskim snagama, ukazati na slabe točke i predložiti kako ih iskoristiti. Odluku za operaciju donio je Bobetko, da se spriječe topnički napadi na Gospić.



Nije točno to što govori Domazet. On je zapovijedao akcijom Medački džep, odgovorio je Domazetu general Ademi



Kako je operacija bila taktičke naravi, nije se razrađivala u Glavnom stožeru, nego u Zbornom području Gospić. Bobetko je procijenio da, za razliku od Maslenice, ne mora osobno doći u Gospić, nego da operacijom upravlja i zapovijeda iz Glavnog stožera, rekao je Domazet. U Gospiću je Ademi glavni zapovjednik, ispod njega su i Norac i Markač kao zapovjednik specijalne policije.



- Meni je nezamislivo da se govori o nekakvoj dvostrukoj liniji zapovijedanja, a pritom se još govori o liniji, a ne o crti - istaknuo je Domazet. Zapovjedna crta je po njemu jasna: vrhovni zapovjednik je predsjednik države, potom slijede ministar obrane, pa načelnik Glavnog stožera, a ispod njega su operativni zapovjednici.



Domazet je zaključio da bi Kanađani mogli biti ti koji su pobili 27 Srba iz optužnice zbog toga što se sami bivši kanadski vojnici hvale da su u Medačkom džepu vodili veliku bitku, u kojoj tvrde da su ubili 26 hrvatskih vojnika. Kanađani su bili neprijateljski raspoloženi prema Hrvatima, u bataljunu ih je bilo puno srpskog porijekla, a njihov zapovjednik Jim Calvin čak je HV nazvao zločinačkim. - UNPROFOR je imao zadaću kompromitirati Hrvatsku vojsku - ustvrdio je Domazet.





- Janko Bobetko je zapovjedniku UNPROFOR-a, francuskom generalu Jeanu Cotu, koji je inzistirao na povlačenju HV-a, rekao: 'Generale, hrvatske snage nisu francuske, koje su za pet dana kapitulirale'. Mislim da ga je ta rečenica poslije jako puno koštala - prepričao je Domazet.

  HV nije kao francuska vojska





Domazet je rekao kako se već deset godina sugerira da je postojala nekakva druga linija zapovijedanja, po kojoj bi jedna išla od Tuđmana prema Šušku do Glavnog stožera, a prava linija zapovijedanja bi bili bivši oficiri JNA, a poslije časnici HV-a. - Ako je to tako, ja postavljam osnovno pitanje: tko je njima vrhovni zapovjednik - poručio je Domazet. On je na traženje suca Marina Mrčele da pojasni dvostruku liniju zapovijedanja rekao da to vjerojatno tvrde bivši časnici JNA. - Pa zar niste i vi došli iz JNA - pitao ga je Mrčela. - Kao što ima liječnika i liječnika, tako ima i časnika i časnika - pojasnio mu je Domazet. Rekao je da manji dio časnika iz JNA nije mogao shvatiti razliku između JNA i HV-a kao demokratske vojske.

Časnici i liječnici 





Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:58