Dragičević: Hajku protiv Ine provode marginalne ekološke grupe i pojedinci

ZAGREB - Zaključivši da je o poslovnim rezultatima Ine već sve objavljeno u novinama, predsjednik Uprave te naftne kompanije Tomislav Dragičević danas je konferenciju za novinare o ostvarenim rezultatima okrenuo u potpuno neočekivanom smjeru.



- Marginalne grupe ili pojedinci daju si pravo procjenjivati što je u interesu države ili kompanije, ustvrdio je Dragičević govoreći o primjedbama ekoloških udruga na rad Ine.



Spomenuo je pritom da je nakon odluke i početka radova na Claus postrojenju u Rafineriji Sisak organizirana hajka protiv Ine, upitao je je li Ina jedini zagađivač u Sisku, gradu koji je bio središte teške industrije, te ne kriju li se iza ekologije često i privatni interesi.



- Traže li te udruge novac ili nešto drugo - zapitao se Dragičević.



- Ina više nema vremena. Ne bude li modernizacija rafinerija završena na vrijeme, izlazimo s tržišta - poručio je Dragičević.



No, ipak je dodao da će Ina napraviti što je planirala te da su u toj kompaniji apsolutno sigurni u uspješan završetak modernizacije rafinerija.



Progovorivši ipak o poslovnim rezultatima, Dragičević je ustvrdio da je Ina u prošloj godini ostvarila plan.



Neto dobit je 883 milijuna kuna i otprilike je ista kao i godinu prije, a dobit iz osnovne djelatnosti je niža oko 30 posto, ali to je u postojećim uvjetima zadovoljavajuće.



Član Uprave Zalán Bács istaknuo je da je zbog Vladine odluke o maksimalnoj cijeni naftnih derivata Ina izgubila više od 400 milijuna kuna prihoda.





Koliki će biti udio Ine, pregovorima trebaju dogovoriti država i MOL kao dva glavna vlasnika, rekao je Dragičević. Bacs je pomalo zagonetno dodao da Uprava treba voditi računa o interesima dioničara te da smatra kako je interes dioničara da u tom dobrom projektu Ina ima što veći udio.

MOL odlučuje o udjelu u Adriji LNG

Dragičević je potvrdio da se Uprava MOL-a suprotstavila želji Ine da svoj udio u konzorciju Adria LNG smanji sa 22 na 10 posto.



K. Žabec, H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23