Dundović: Premijer je pogrešno informiran

ZAGREB - Nakon glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ravnatelja SOA-e, Tomislava Karamarka, premijer Ivo Sanader kao mogućeg krivca za politički iznimno nepopularan potez kakav je hapšenje slobodnog novinara Željka Peratovića, označio je osobu koja nema veze sa slučajem - Darka Dundovića, dojučerašnjeg šefa svih kriminalističkih policajaca.



- Premijer je pogrešno informiran, ili ima ozbiljan problem - reakcija je Dundovića na premijerovu izjavu "da će biti sankcioniran onaj tko je namjestio igru oko Peratovića, pa bio to Dundović ili netko drugi". Tu Dundovićevu reakciju prenio nam je njegov blizak suradnik iz kriminalističke policije koji naglašava da je netočno da je Dundović smijenjen, nego je istina da već dugo traži premještaj.



Kao drugu bitnu stvar naveo je kako Dundović uopće nije imao veze sa slučajem Peratović. Na naše veliko iznenađenje što se tako značajan slučaj radi bez prvog kriminalista u zemlji, naš nam je sugovornik otkrio da se bez Dundovića radila i obrada nad Sussane Bunjevac, prijateljicom Vladimira Zagorca, osumnjičenika za ratno profiterstvo. Dundović je, kaže naš sugovornik, uz privatne razloge želio otići s mjesta šefa krim policije zato što je nezadovoljan načinom rada u vrhu policije i Državnog odvjetništva.



Dundović je peti načelnik krim policije koji je u dvije godine otišao s te funkcije, a u opasnosti je da bude četvrti koji će otići kao dežurni krivac za političke afere. U travnju 2005., i to nakon pet godina obnašanja funkcije šefa kriminalističke policije, za što je dobivao samo pohvale, smijenjen je Dragutin Cestar.



Ispao je kriv zato što je iscurio dokument tajne službe, tzv. nonpaper, o napucima britanskih agenata Vladi za slučaj Gotovina. Cestarov nasljednik, Željko Cvrtila, smijenjen je zato što je od španjolske policije, a da se ni s kim nije konzultirao, tražio da dostave laptop i lažne putovnice kojima se u bijegu koristio Gotovina.



Cvrtilu je za kratko vrijeme naslijedio Ivan Nađ. Nađ je jedini otišao s te funkcije jer je napredovao na mjesto zamjenika ravnatelja Marina Benka. Nasljednik Nađa, Ivan Katalinić bio je šef zadarske policije kada je smijenjen s te funkcije zbog slučaja Gotovina i postavljen za šefa policijske postaje.



Nitko još ne može ni naslutiti zašto je Peratović uopće izvrgnut kaznenom progonu. Dokumenti tajnih službi koji su navodno bili povod za akciju davno su objavljeni i teško mogu biti razlog. Pitanje je nije li se kod Peratovića tražilo nešto što je tek namjeravao objaviti?    




Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:40