Dvojica hajdukovaca suvlasnici engleskog kluba

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.11.2007. u 18:19

SPLIT - U Engleskoj su navijači prvi put u povijesti postali vlasnici jednog nogometnog kluba. Članovi internetskog portala MyFootballClub za ukupan iznos od 700.000 funti kupili su 51 posto vlasništva u Ebbsfleet Unitedu, klubu iz sjeverozapadnog Kenta koji se natječe u engleskoj petoj ligi.

Među 53.000 članova portala MyFootballClub koji su sudjelovali u revolucionarnoj pretvorbi i dvojica su Splićana, Ivo Šćepanović i Mate Prlić. Pretvorbu s idejom da navijači postanu vlasnici klubova pokrenuo je britanski novinar Will Brooks, inače navijač Fulhama.

Svaki navijač uplatio je 35 funti, a kao budući suvlasnik stječe pravo odlučivanja o svim strateškim odlukama, pa tako i o izboru trenera i igrača Ebbsfleet Uniteda koji trenutačno drži deveto mjesto u Konferencijskoj ligi, a ambicija im je ulazak u viši rang.

Zahvaljujući ovom preuzimanju od navijača, Ebbsfleet United će dobiti značajnu financijsku injekciju od oko 1,5 milijuna funti, a najveći dio tog novca mogao bi se iskoristiti za kupnju igračkih pojačanja u zimskom prijelaznom roku.

- Ovo je velika prilika za naš klub. Uz ovakvu financijsku potporu možemo očekivati napredak u budućnosti - izjavio je za BBC predsjednik kluba Jason Botley.  

Čitava priča počela je još u travnju kada je pokrenut portal MyFootballClub. Za 15 engleskih klubova koje su navijači željeli kupiti stiglo je devet konkretnih ponuda, a najbolja je bila ona slabo poznatog Ebbsfleet Uniteda, iako su u konkurenciji bili i daleko poznatiji klubovi poput Leeds Uniteda, Nottingham Foresta, QPR-a...

- Cilj je bio kupiti klub koji nije opterećen dugovima. Financijska analiza poslovanja Ebbsfleet Uniteda potvrdila je da je riječ o klubu koji nema velike dubioze i zato je ulagačima bio najprivlačniji - otkrio je Ivo Šćepanović, splitski novinar, dopisnik CEN-a, prvi Hrvat koji je uplatom od 35 funti postao suvlasnik engleskog nogometnog kluba, a koji je proces pratio od samog začetka ideje.

Vijest da su navijači kupili Ebbsfleet United danas je tretirana kao "breaking news" u svim britanskim medijima, a označena je kao revolucionarna stvar, posebno kada se zna da su engleske klubove posljednjih godina pokupovali strani tajkuni poput Abramoviča, Glazera i sličnih. Uz Ivu Šćepanovića, suvlasnik Ebbsfleet Uniteda postao je i Mate Prlić, glavni urednik portala Glas Dalmacije i izdavač navijačkog magazina Torcida.

- S Matom Prlićem često sam razgovarao o modelu pretvorbe Hajduka pa sam mu predstavio ideju koju je pokrenuo britanski novinar Will Brooks jer to je prvi slučaj da navijači postanu vlasnici kluba - rekao je Šćepanović.

Prlić, koji je i sam žestoki navijač Hajduka, bio je oduševljen idejom te je odlučio kupiti udjel u klubu za koji do danas nije ni čuo.

- Volio bih kad bi se nešto od ovog modela moglo primijeniti na buduću privatizaciju Hajduka. Mnogo je naših navijača u Australiji, Americi i diljem svijeta koji bi preko interneta mogli pomoći Hajduku.

Među navijačima koji su kupili Ebbsfleet United zasad su samo dvojica Hrvata, a uz Engleze velik je broj i Talijana...

- Šteta što stadion ima samo pet tisuća mjesta, a od toga je samo tisuću sjedećih jer će Ebbsfleet United imati najmanje pet puta više navijača. U subotu Ebbsfleet igra na domaćem terenu protiv Oxforda, a među navijačima postoji veliki interes za tu utakmicu - otkrio je Šćepanović.

Alen Orlić

Izdvajamo