Ekskluzivno za Jutarnji iz Melbournea: Kako je "pao" Kapetan Dragan

Točno u ponoć s četvrtka na petak, 19. na 20. siječnja 2006., u Sydneyju su pripadnici Australian Federal Policea uhitili Dragana Vasiljkovića, poznatijega kao Kapetan Dragan, koji se u Australiji služi imenom Daniel Snedden. 

Dragan Vasiljković, čovjek burne biografije koji doista puno putuje i u prosincu je napunio 50 godina, a rođendan proslavio u Melbourneu, nakon što je u međuvremenu boravio i u Južnoj Australiji, navodno se te vrele noći nalazio u stanu u četvrti Fairfield na zapadu Sydneyja, netom nakon završene večere u društvu prijatelja - opisao je Jutarnjem listu George Bubalo, jedan od najbogatijih australskih Srba, ugostitelj podrijetlom iz Ličkoga Petrova Sela koji vodi ugostiteljski lanac Best Western Motor Inn i pasionirani je golfer u Golden Eagles Serbian Golf Clubu. On je ujedno i koordinator odbora u Novomu Južnom Walesu, samo jednog od sličnih odbora kakvi su osnovani u gotovo svim australskim državama, a bave se financijskom i lobističkom potporom u sudskom postupku koji je Kapetan Dragan pokrenuo protiv The Australiana, prvih novina na engleskom jeziku koje su prije otprilike četiri mjeseca otkrile kako se iz Beograda vratio u Perth u Zapadnoj Australiji te počeo baviti poučavanjem golfa pri tamošnjem srpskom centru u Maddingtonu.



- Federalni agenti došli su u civilu, bili su pristojni i nimalo agresivni, a Dragan je bez prigovora pristao poći s njima, jer duboko poštuje australsku državu i njezine službe, institucije te djelatnike, a uz to drži kako ni za što nije kriv. Nazvao me samo i rekao kamo i zašto odlazi, a ja sam mu već tijekom jutra osigurao trojicu vrhunskih odvjetnika s titulom Queen's Counsel, stručnjake u takvim procesima - izjavio je Bubalo, podrazumijevajući da su odvjetnici s titulom "kraljičinih savjetnika" najskuplja akvizicija koja se u toj zemlji uopće može zamisliti.

Uhićenje koje je zasjenilo Australian Open

Tijekom jutarnjih sati u petak, 20. siječnja, Vasiljkovića je policija privela pred suca Allana Moorea u Central Local Courtu, a pratio ga je i sam Bubalo. Sudac Moore u kratkom je saslušanju odbio uhićenika pustiti uz plaćanje jamčevine te je odredio da pred sud iz Centralnog zatvora mora ponovno biti priveden u petak, 27. siječnja, objasnivši kako u ovakvim slučajevima, kad je riječ o Interpolovoj tjeralici, vrijedi odredba po kojoj se uhićena osoba mora zadržati u pritvoru 60 dana, u kojemu roku zemlja koja zahtijeva uhićenje i izručenje mora priložiti za to nužnu dokumentaciju.  



Premda se Kapetan Dragan u Australiji, kao i u svim drugim državama na svijetu, koristi dokumentima s imenom Daniel Snedden, Federalna je policija uhićenje provela na temelju međunarodne Interpolove crvene tjeralice koju je raspisao hrvatski MUP nakon sudskoga postupka pokrenutoga na šibenskom Županijskom sudu zbog sumnji da je počinio dva kaznena djela protiv ratnih zarobljenika tijekom Domovinskog rata (članak 122. KZ RH) te zločina protiv civilnog pučanstva (članak 120. KZ), za što je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 20 godina. Upravo takva kvalifikacija kaznenih djela te visina predviđene kazne doveli su do sudačke odluke da se odbije puštanje na slobodu uz jamčevinu.



Zašto je Kapetan Dragan bio u Sydneyju

Foto: FaHGlavni državni odvjetnik ministar Philip Ruddock izjavio je već tijekom istoga jutra kako će australska vlada "surađivati s hrvatskim vlastima u pogledu zahtjeva za izručenje". Dakle, rok u kojemu hrvatske vlasti trebaju podnijeti taj zahtjev te priložiti dokumentaciju iznosi 60 dana i počeo je teći od 20. siječnja, a prvenstvena ograničavajuća okolnost za izručenje jest pitanje postoji li u zemlji izručenja institut smrtne kazne.



Kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz hrvatskog veleposlanstva u Canberri, koje je tijekom danasšnjeg dana zaprimilo brojne novinske zamolbe za komentar uhićenja, hrvatske vlasti intenzivno komuniciraju s australskima, a putem već ustaljene procedure hrvatski će zahtjev biti brzo proslijeđen nadležnim australskim tijelima diplomatskim kanalima, pa tako i tek usputna i podrazumijevajuća napomena o tome da hrvatsko pravosuđe ne poznaje odredbu o smrtnoj kazni.



Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik i instruktor specijalaca srpske paravojske ("knindže", "Crvene beretke") postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Istragu je vodio šibenski istražni sudac Dalibor Dukić.



"Rješenjem Županijskog suda određeno je provođenje istrage protiv Dragana Vasiljkovića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Ta djela su počinjena u srpnju i lipnju 1991. godine i u veljači 1993. godine. Nakon donošenja tog rješenja i nakon što je ono većim dijelom postalo pravomoćno, izdan je nalog za izdavanje tjeralice", priopćeno je iz šibenskoga Županijskoga suda.

Hrvatska s Australijom ima punovažan ugovor o izručenju

Foto: APVasiljkovića se tereti za mučenje zarobljenih hrvatskih vojnika i policajaca u zatvoru na kninskoj Tvrđavi i u Bruškoj pokraj Benkovca te za kršenje Ženevske konvencije u ratnim operacijama u Glini, Gornjem i Donjem Viduševcu te okolnim selima u srpnju 1991. Tijekom tih operacija, prema tjeralici, oštećivane su i uništavane civilne zgrade, stanovništvo je tjerano u bijeg, pljačkana im je imovina, ubijani su i ranjavani civili, među kojima i jedan strani novinar...



Kapetan Dragan je i tom, kao i u svim ranijim prigodama (pa i svojedobno pred istražiteljima Haaškoga tribunala, kad se iz potencijalnoga svjedoka protiv Slobodana Miloševića prometnuo u svjedoka obrane) nijekao optužbe, a hrvatsku je državu i njene institucije, koje se istragom bave njime, jednostavno nazvao "fašističkima". Usto je ponavljao kako je riječ o "pritisku na Srbe" i kako ga "Australija nikada neće izručiti", jer je bio i ostao u "stalnom kontaktu s njenim službama" (misleći pritom prvenstveno na kontakte s negdašnjim australskim veleposlanikom u Beogradu Chrisom Lambom te, nakon povratka iz Beograda u Perth, na svoje redovite kontakte s australskim policijskim agentima sve do uhićenja).





 



iz Melbournea Mate Bašić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:48