POJAČANJE BARCELONE

EKSKLUZIVNO ZA SN Rakitić: 'Kovač je pravi čovjek, Hrvatska s njim ima blistavu budućnost!

'Sve te priče o tome da sam za reprezentaciju u Brazilu igrao na krivoj poziciji potpuno su bezvezne!'

Ivan Rakitić danas je dosanjao san mnogih igrača, danas ga je Barcelona i službeno predstavila kao veliko pojačanje , kao igrača koji bi sljedećih godina velikoj Barci trebao podariti pregršt poteza i pobjeda. Fabregas je već napustio Barcelonu, veliki Xavi je korak do odlaska, a novi trener Luis Enrique hrvatskom je veznjaku namijenio jednu od ključnih uloga u stvaranju novije, modernije Barcelone.

Kakvu je točno ulogu Luis Enrique namijenio Rakitiću tek trebamo saznati, ali bit će zanimljivo usporediti njegove zadaće u Barci s onima koje mu je Kovač namijenio u Brazilu. Većina nogometnih stručnjaka drži da je izbornik najviše pogriješio baš zato što je Raketu previše udaljio od gola nametnuvši mu brojne obrambene zadaće. Što, međutim, o svemu tome kaže Rakitić?

Kako, dakle, s malim odmakom vremena Ivan Rakitić gleda na hrvatski nastup u Brazilu?

- Ima tu svega pomalo, na neki je način neuspjeh jer nismo ušli u osminu fnala. S druge je strane uspjeh jer smo se prezentirali na dobar način. Sveukupni dojam nije bio loš, čak je bio i dobar! Mi smo do posljednjih pola sata utakmice s Meksikom djelovali kao momčad, igrali smo kompaktno, borili se... Međutim, kada smo krenuli po pogodak koji nam je trebao, doživjeli smo šok jer su nam oni odmah zabili. Moglo se dogoditi da mi njima zabijemo, imali smo neke šanse, poglavito u prekidima, ali nismo uspjeli. I to je nogomet, sport u kojem jedan potez često usmjeri kompletnu utakmicu ili cijeli turnir.

U Hrvatskoj se vode brojne polemike je li Kovač pogriješio s vašom pozicijom u momčadi?

- Sve te priče sliče mi na reprizu jednog mog perioda iz Seville, kada se često razglabalo koja mi je pozicija prava: zadnji vezni, polušpica, odmah iza napadača, ofenzivni vezni... Izbornik i ja smo se dogovorili da igram tu poziciju i tu nema spora. Smatram te priče bezveznima, samo s ciljem da se napravi nered.

Tu ulogu ste u Schalkeu igrali izvrsno?

- Točno tako. I nakon toga kupila me Sevilla. Meni ta uloga uopće nije nepoznanica, niti mi je strano igrati je, niti sam osjetio promjenu. Da smo prošli skupinu sve bi bilo super, kako je pogođena uloga svih nas. Ovako ispada da je bilo krivo, iako nije...

Zašto vi i Modrić niste bili dojmljiviji na Mundialu, barem ne po ocjenama novinara i nekih stručnjaka?

- To pitanje doživljavam kao i priču o mojoj poziciji koju sam igrao u Brazilu. Do tog nesretnog poraza s Meksikom sve je bilo super, naši suparnici, a ne samo oni, stalno su isticali našu veznu liniju, čak su govorili da je bolja od brazilske. Dogodi se jedan poraz i odmah ispadne da ništa nije valjalo. Znam, svjestan sam da je moglo biti bolje, da i Luka i ja više možemo pokazati, ali ne dvojim da ćemo u budućnosti to i potvrditi.

Radi li Niko Kovač dobar posao?

- Terenski rad izbornika Kovača je kao u klubovima u kojima igramo, rad na kakav smo svi mi kao profesionalci naviknuti. Donio je mnogo toga novoga u rad reprezentacije, dosta toga dobroga, za mene vrlo pozitivnoga! Još postoje stvari koje treba poboljšati, ali osjećam da smo na pravome putu. Samo nas treba pustiti u miru da radimo.

Mislite li da biste na polušpici dali više od Sammira ili Kovačića?

- To je sve pitanje taktike, pogleda, ideje izbornika ili trenera, što zapravo očekuje izbornik ili traži od igrača. Teško mogu odgovoriti što bi bilo kad bi bilo, jer pitanje je što bi se događalo na drugim pozicijama s takvom promjenom. Ukupno mogu samo još jednom reći: bio sam zadovoljan s ulogom koju mi je izbornik namijenio i na to nemam prigovora. Imali smo otvoren razgovor i da sam drugačije mislio ili osjećao rekao bih bez uvijanja. Komunikacija s Kovačem je bila izvrsna...

Koliko ste bili ispunjeni na poziciji zadnjeg veznog?

- Uvijek je moglo i može biti bolje. Nas nekoliko igrača imalo je dulju i naporniju sezonu, realno jest da je svima nama katkad trebalo više vremena da uzmemo zraka. I mislim da je to dobro izgledalo sve do posljednjih pola sata utakmice protiv Meksika. Osjećao sam se dobro sve do tih minuta.

Može li Hrvatska s nekim svježim licima napraviti nešto veliko u budućnosti?

- Ja vjerujem u naše dečke, uvjeren sam da sve nas čeka jedan veliki turnir. Svi smo relativno mladi, radi se kvalitetno, imamo i dobrog izbornika. Sve je to temelj za blistavu budućnost i rezultate.

Koga vidite novim svjetskim prvakom?

- Teško je reći, ali vjerujem da će na koncu Brazil biti taj koji će slaviti.

Kako komentirate svakodnevne kritike na račun pojedinih reprezentativaca, a posebice na račun izbornika Kovača?

- Hrvatski mentalitet! Što drugo reći? Nakon prvih utakmica i priprema sve je super, a onda nakon Meksika katastrofa. Jedna utakmica, 30 slabih minuta i sve padne u vodu. Mi smo mala zemlja, malo nas je i ne trebaju nam takvi odnosi... Ponavljam, uistinu se dobro radilo, a Niko Kovač je pravi čovjek na pravome mjestu!

Idemo do Barcelone. Kako se vrtio vaš transfer na Camp Nou? Kada ste prvi put kontaktirani?

- Sve se odigralo jako brzo, sve je bilo sjajno osmišljeno i odrađeno... U brata imam bezgranično povjerenje, nisam ga ni pitao ni opterećivao o mojoj budućoj destinaciji. Napravio je to u velikoj tišini tako da sam se ja u miru mogao posvetiti pripremama za SP.

Zašto Barca, bilo je tu i drugih ponuda?

- Bilo ih je, ali znamo tko je Barcelona. I nemojte me pitati tko je sve dao ponude, jer to ne bi bilo korektno prema tim klubovima. S druge strane važno mi je bilo i da Sevilla bude zadovoljna, jer u Sevilli mi je bilo sjajno i klub me zadužio. Mislim da je ovako ispalo odlično za sve.

Sumnjičavci ne vjeruju da ćete se izboriti za mjesto startera kod Luisa Enriquea? Jesu li u pravu?

- Neka! Vrijeme će pokazati koliko su i jesu li u pravu. Ja sam spreman za rad, a onda i za borbu za poziciju u udarnom sastavu.

Možete li igrati Barcelonin nogomet, famoznu tiki-taku?

- Gotovo cijela španjolska liga igra takav nogomet. Ne bih pristupio Barceloni da sumnjam u sebe. Ne plašim se izazova, jedva čekam utakmice!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:58