Elektronska naplata cestarine vozačima stvorila poteškoće

RIJEKA - Unatoč činjenici da se uređaji za elektronsku naplatu cestarine (ENC) mogu koristiti na prometnicama i objektima Hrvatskih autocesta i Autocesta Rijeka-Zagreb bez obzira kod kojeg je od koncesionara uređaj kupljen, obnova kredita na ENC-u može se napraviti samo na prodajnim mjestima one tvrtke kod koje je kupljen.



To znači da ako ste, primjerice, kupili ENC od HAC-a u Varaždinu ne možete nadoplatiti kredit na naplatnim kućicama na Grobniku jer ta prometnica spada pod ARZ, odnosno pod drugu tvrtku.



Takva je situacija dovela do mnogih zabuna, a čini se da silne reklame koje te dvije tvrtke plaćaju kako bi predstavile ENC baš i nisu urodile plodom jer dobar dio korisnika nije upoznat s tom činjenicom pa se, pogotovotijekom ljetnih praznika, bez obzira na ENC moraju hvatati gotovine i čekati u kolonama.


Dvije različite tvrtke

Iz ARZ-a su nas obavijestili da oni imaju ovlast samo za vođenje korisničkih računa po uređajima u svom vlasništvu, kao što ni HAC ne može nadoplaćivati račune odnosno kredite za uređaje u vlasništvu ARZ-a. Riječ je jednostavno o dvije različite tvrtke s različitim računima. Kako su nam objasnili u ARZ-u, to je kao da na prodajnom mjestu jednog telekoma pokušavate nadopuniti račun koji imate kod drugog telekoma.

Kredit obnoviti na vrijeme

- Većih problema vezanih uz ENC nema, korisnici samo moraju paziti da su na vrijeme obnovili kredit pogotovo ako, recimo, plaćaju preko interneta ili računa jer je potrebno dan-dva da se transakcije proknjiže - rekao je Svetozar Nilović, referent prodaje na naplatnim kućicama na Grobniku.



Zabune i zato što je Krčki most sada pod ARZ-om

Zabunama oko ENC-a pridonosi i činjenica da je Krčki most, na kojem se također može koristiti taj uređaj, donedavno bio pod ingerencijom HAC-a, a sada je pod koncesijom ARZ-a. Također, na području Primorsko-goranske, ali i Istarske županije nema prodajnih mjesta HAC-a na kojima bi se mogao nadoplatiti ENC kredit za tu tvrtku, što bi putnicima, pogotovo s kontinenta, mogao biti problem.



Jasmin Đečević/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:10