Ephraim Zuroff: Tko i zašto štiti Ivu Rojnicu?

ZAGREB - Jedina prepreka zbog koje Hrvatska još nije podigla optužnicu protiv ustaškog stožernika Ive Rojnice je politika. Ne znam tko stoji iza njega, ali je jasno da ga netko štiti. Pitanje je samo tko i zašto - izjavio je jučer direktor Centra Simona Wiesenthala Ephraim Zuroff.



Zuroff je na jedan dan posjetio Zagreb kako bi u Židovskoj općini sudjelovao na okruglom stolu organiziranom u povodu nedavnih antisemitističkih napada.  Zuroff tvrdi da se dokazi protiv Ive Rojnice nalaze u dokumentima u arhivu u Zagrebu i Beogradu te da je o tome htio razgovarati s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, ali ovaj put s njim nije uspio dogovoriti susret.



- Milivoj Ašner i Rojnica su dva važna pitanja o kojima bih želio razgovarati. Činjenica je da je Ašner izgubio austrijsko državljanstvo, ali još nisu poduzeti daljnji potezi koji su se trebali dogoditi još prije nekoliko tjedana. Pisao sam ministru pravosuđa da se dogovorimo da mu se sudi u Požegi - izjavio je Zuroff i dodao kako je primijetio da je Hrvatska više zainteresirana za rješavanje slučaja Ašner nego slučaja Rojnica.



- Hrvatska više želi staviti Ašnera pred sud nego Rojnicu, koji ima jaku potporu i utjecajne prijatelje, a to ljudima pomaže da im se ne sudi. Bojim se samo da se suđenje neće ni dogoditi, da će se Rojnica razboljeti ili umrijeti, a to je neprihvatljiv ishod - rekao je Zuroff, koji je na okruglom stolu primijetio da je hrvatskim profesorima koji povremeno gostuju na seminarima u Yad Vashemu neugodno govoriti o ustaškim zločinima. Zuroff smatra da se Hrvati nemaju zbog čega sramiti, pogotovo zato što je u Hrvatskoj bilo onih koji su pružili otpor nacizmu i ustašama. - Neke zemlje, za razliku od Hrvatske, nemaju na što biti ponosne jer nisu pružile nikakav otpor nacistima - izjavio je Zuroff. U Hrvatskoj se, dodao je, dogodilo štošta pozitivno, poput suđenja Dinku Šakiću, Mesićeva govora i komemoracija, ali postoji jaka opozicija koju tek treba prevladati.



- Nad zemljom je još nadvijena sjena Drugog svjetskog rata, priznali vi to ili ne - rekao je Zuroff.



Mirko Mirković, jedan od članova Židovske općine, na okruglom je stolu podsjetio na antisemitističke stavove prvoga hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, spomenuvši njegove izjave o tome kako je sreća da mu nitko u obitelji nije ni Srbin ni Židov.



Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski nadovezao se rekavši da je Tuđman katkad imao antisemitističke izjave, ali da zapravo nije bio antisemit, nego je to više radio radi veće podrške.

Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:32