Faber: Dugo smo zamatali smrdljiv proizvod u celofan

ZAGREB - U pet godina promijenili smo četiri ministra MUP-a, sljedeći Pedro može biti i Faber. U redu, nema problema,  ali u policiji treba mjenjati sustav, a ne ljude. Policija mora biti struka, a ne produžena ruka politike. A policijsku represiju moramo usmjeriti prema 2 posto onih iz kriminalnog miljea koji maltretiraju cijelo drušvo, a ne prema građanima - poručio je danas novi ravnatelj policije Vladimir Faber na okruglom stolu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o reformi pravosuđa. Faber je ustvrdio kako se već pokazuju prvi rezultati kvalitetnog sustava koji se gradi u policiji - otkriveni su počinitelji na Pukanića i ubojice Mrvelja.







- U istrazi oko ubojstva Adriana Čupića također smo vrlo blizu rješenja slučaja - otkrio je Faber koji je kritizirao policijsko postupanje kod ubojstva Ivane Hodak.



- Blokirali smo cijeli grad, legitimirali 3 tisuće ljudi, pregledali stotinjak automobila, a da uopće nismo znali koga tražimo - upozorio je Faber. Umjesto represije prema građanima, ističe, treba sustavno nadzirati kriminalni milje “njihove aute, kuće, vile, stanove, poslove, restorane...” Još od 1997. godine smo, podsjetio je, tvrdili kako nema mafije.



- I u 2008. su iz vrha MUP-a se čulo kako samo među najsigurnijim državama i glavnim gradovima. I zašto bi se onda uopće nešto mijenjalo - osvrnuo se Faber koji je poručio kako je “vrijeme da se suočimo s realnošću jer smo dosta dugo zamatali smrdljiv proizvod u celofan i predstavljali ga kao odlično stanje”. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić priznao je kako Državno odvjetništvo nije bilo dobro u borbi s pravim organiziranim kriminalom.



- I to zato jer su pripadnici krim miljea upali u redovne poslove i svoj prljavi novac prebacili su u legalne poslove - objašnjava. Državno odvjetnišvo bi, kaže, bilo sretno da nije toliko ažurno jer bi to značilo da dobiva puno kaznenih prijava od polcije.



- No, u posljednih pet godina za 5 do 6 posto godišnje pada broj kaznenih prijava  Đ istaknuo je Bajić. Upozorio je kako kod donošenja  zakonskih odredbi na osnovu kojih će se oduzimati imovina mafiji trebamo jasno definirati način oduzimanja i tko će njome upravljati do pravomoćnosti presude.  Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je kako će zbog svih promjena koje se odnose na suce biti potrebne i izmjene Ustava. Na tvrdnje predsjednice Nacionalnog odbora Vesne Pusić kako imamo samo nekoliko dobrih sudca, reagirali su predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i sudac Marin Mrčela.



- Ima sudaca koji ne zalužuju obnašati tu dužnost, ali njih treba imenovati, a ne govoriti načelno - rekao je Mrčela, a Hrvatin istaknuo kako pet poštenih sudaca sigurno ne moglo ostvariti rezulatte prema kojima je broj neriješenih predmata u tri godine smanjen gotovo za pola.



- Ne dam se uvjeriti da mijenjamo ministre i radimo sve ove reforme zato što u pravosuđu sve funkcinira. Ne funkcionira! Sama mogu nabrojati neke sudske procese koji traju 15 godina, a nisu toliko značajni - poručila je Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:43