Fajter s prvom euro ministricom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.10.2008. u 08:00

ZAGREB - Bračni par Hodak upoznao se 1977. godine kada je kod poznatog odvjetnika Ljerka Mintas Hodak sa diplomom Pravnog fakulteta došla tražiti posao. Nakon četiri godine veze su se vjenčali i godinu kasnije postali roditelji kćerke Ivane.

Zvonimir Hodak rođen je 17. siječnja 1938. godine u Sertić Poljani na Plitvičkim jezerima. Jedinac je majke Ruže i oca Ante, koji ih je napustio i oženio se Francuskinjom.

Na crno mijenjao devize

Godine 1945., nakon što je, bježeći od rata, sa sinom živjela u Vinkovcima, Vukovaru i Jesenicama, Ruža Hodak doselila se u Zagreb gdje se zaposlila kao blagajnica u ZET-u. Sin Zvonimir bio je nemirna duha i temperamenta; odrastajući na Trešnjevci loše je učio, često se tukao, a radi toga je u 13. godini života završio u Popravnom domu za maloljetnike u Ravnoj Gori pokraj Delnica.

Dvije godine boravka u Popravnom domu ostavilo je duboki trag na Hodaku.

- Na mene je boravak u domu djelovao šokantno i nikad si više nisam dopustio pasti razred. Bilo je tamo 700 djece vrlo tužnih sudbina, koje su mi, kasnije, kao odvjetniku, znale zakucati na vrata - izjavljivao je Hodak.

Nakon povratka iz Popravnog doma, smanjio je broj uličnih tuča tako što se upisao u boksački klub Lokomotiva, međutim, trenirajući, slomio je ruku zbog čega je boksačka karijera bila zapečaćena.

Stoga je upisao Pravni fakultet. Budući da predavanja nisu bila obvezna, s prijateljem Dubravkom Čipčićem na crno je mijenjao devize u dinare i obrnuto, od čega je dobro živio; putovao te mijenjao automobile i žene. U to vrijeme, radeći za tvornicu Signoplast, u kojoj su se punili lakovi za kosu, Hodak i njegov prijatelj su “zgrnuli pravo bogatstvo”.

Godine 1964. otišao je na odsluženje vojnoga roga u makedonski grad Bitolj. Godine 1972. Hodak odlazi u Ameriku, s pravnicom Zrinkom Belotti, koja je radila u američkom konzulatu u Zagrebu. Hodak je u SAD-u ostao pet godina; radio je fizičke poslove u tvornici Ford. Nakon povratka u Zagreb, Hodak se razveo od Zrinke.

Kao odvjetnik, Hodak se u Hrvatskoj proslavio brojnim dobivenim sporovima.

- Ako potekneš otkud sam ja potekao, onda ti jedino preostaje biti fajter. Ako nisi borac i ne znaš gristi, ništa nisi napravio. Među vukovima treba zavijati - govorio je Zvonimir Hodak.

Koga je sve zastupao

Sadašnju suprugu Ljerku Mintas Hodak je upoznao 1977., kad je došla u njegov ured tražiti posao... Vjenčali su se 1981., a kći Ivana rođena je 5. veljače 1982., što je Zvonimiru Hodaku bio najsretniji dan u životu.

Kao ugledni odvjetnik zastupao je Milu Dedakovića Jastreba, zapovjednika obrane Vukovara, koji je bio optužen za veleizdaju, zatim je bio prvi hrvatski odvjetnik u Haagu, zastupao je Blaškića, branio je okrivljenike u financijskom inženjeringu... U posljednje vrijeme Hodak se pasivizirao i nije preuzimao teške slučajeve, međutim, ponudu Vladimira Zagorca “nije mogao odbiti”, ne samo zbog novca nego i izazova da brani tako “krupnu ribu” u tako poznatom slučaju.

“Sretna sam što imam takvu obitelj i živimo za naše zajedničke vikende, planinarenja i nedjeljne doručke kad se sve troje okupimo”, izjavila je u jednom od intervjua Ljerka Mintas Hodak koja je upravo svoju obitelj isticala kao najvažniju u životu. Jednako je govorila i kad je bila aktivna u visokoj politici, čiji je svojevrstan vrhunac bilo mjesto ministrice za europske integracije.

Utjecaj očeve prošlosti

Žrtvovana karijera u ime obiteljskog života često se povezivala s Mintas Hodak koja se politikom počela baviti još u studentskim danima. Tada se na zagrebačkom Pravnom fakultetu susretala s brojnim problemima zbog obiteljske prošlosti - oca koji je bio dužnosnik u NDH. Kako je ranije izjavila, “cijeli je život pod hipotekom očeva političkog opredjeljenja”.

U studentsko vrijeme družila se s Draženom Budišom, Goranom Dodigom, Antom Paradžikom, a zbog optužbi da je pisala pozive na studentski štrajk i napala profesora ondašnji ju je režim kaznio sa 40 dana zatvora iako optužbe nisu bile dokazane. Na pravu je diplomirala 1975., a dvije godine poslije upoznala je Zvonimira Hodaka. 

Turbulentne i bukirane radne dane svog supruga nekad je opisivala razlogom zbog kojeg je odustala od odvjetničke karijere. Odlučila je usavršiti se u struci te je doktorirala pomorsko pravo.

Među prvima je 1989. godine postala članica HSLS-a iz kojega je četiri godine poslije prešla u HDZ. U Matešinoj vladi postala je potpredsjednica, a 1998. i prva hrvatska “euro” ministrica.

Povukla se iz javnosti

Iz HDZ-a je izišla prije šest godina, a javnost ju je najčešće povezivala s pozicijom profesorice na privatnoj Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

Ljerka Mintas Hodak povukla se iz javnosti te se najčešće pojavljivala u društvi kćeri na različitim događanjima.

Skijanje i ljetovanje na Braču bili su im tradicija, a zbog odvjetničke karijere nikad nije požalila jer bi se u suprotnom, kako je jednom izjavila, njoj i mužu previše isprepletao privatni život s poslovnim.


Ivica Radoš i Ivana Rimac

Izdvajamo