Fak: Moj životni san se ispunio već ove godine

ZAGREB - I mene je jako iznenadila ova bronca, nisam mogao ni zamisliti da će se moj životni san ostvariti tako brzo, kazao je nakon senzacionalnog osvajanja brončanog odličja na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Pyeongchangu hrvatski biatlonac Jakov Fak.



Jakov Fak osvojio broncu u biatlonu

Fak (22) je osvojio brončanu medalju u utrci na 20 kilometara, te ušao u povijest kao prvi hrvatski osvajač medalje u nordijskim disciplinama.

Više iz
rubrike
SKIJANJE


"Sve do zadnje serije od pet hitaca pucao sam bez greške, a ne želim ni pomisliti što bi bilo da nisam promašio taj jedan jedini hitac. Zasluge idu i slovenskom treneru Urošu Velepecu, s kojim sam sjajno odradio pripreme za ovo Svjetsko prvenstvo", kazao je na službenim stranicama prvenstva Mrkopljanin, koji je od 20 hitaca promašio samo jedan, te za zlatnim Norvežaninom Bjoerndahlenom zaostao je 17 sekundi, a za srebrnim Nijemcem Stefanom samo tri sekunde.

Jakov Fak je sportsku karijeru započeo kao skijaš-trkač, da bi se prije nekoliko godina prebacio u biatlonce. Ostvarivao je sjajne rezultate u juniorskoj konkurenciji. Prvu medalju na svjetskim prvenstvima Jakov Fak osvojio je u dohvatnoj utrci na 12,5 km na juniorskom SP-u u ljetnom biatlonu održanom u rujnu 2008. godine u francuskom Heute Marienneu. Bila je to prva svjetska medalja za Hrvatski biatlonski savez koji se osamostalio 2006 godine, kada je biatlonski odbor izdvojen iz Hrvatskog skijaškog saveza. Svoj izniman talent, pokazao je i osvajanjem 10. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu točno prije godinu dana u njemačkom Rupholdingu. Od svibnja prošle godine Fak trenira sa slovenskom reprezentacijom.

U Južnoj Koreji je najavio senzaciju sa 15. mjestim u sprintu, a ove sezone je postao prvi Hrvat koji je osvojio bodove u Svjetskom kupu sa 38. mjestom u švedskom Ostersundu, da bi nekoliko dana kasnije u austrijskom Hochflizenu bio petnaesti.

(Hina)



RIJEKA- Bezgranično smo sretni i ponosni na Jakovljevo dostignuće, kazao je za Hinu u svoje i ime supruge Jasminke Mario Fak, otac Jakova Faka, osvajača brončane medalje u biatlonu u utrci na 20 kilometara u Južnoj Koreji.

Roditelji Jakova Faka još se nisu čuli sa svojim sinom zbog njegovih obveza nakon utrke a čestitke sa svih strana primaju cijelo jutro. Žive u Mrkoplju gdje je danas slavljeničko ozračje. U organizaciji Općine Mrkopalj izvješene su državne zastave u mjestu i priređena je prigodna proslava na kojoj su, među ostalima, načelnik Općine Ivan Butković i prvi Jakovljev trener Marijan Petrović.

Ivan Butković je izrazio oduševljenje Fakovim rezultatom. Marijan Petrović je ustvrdio da je današnja medalja nastavak i kruna rezultata u skijaškom trčanju i biatlonu u mrkopaljskom kraju još od početaka 1913. godine. Petrović je trener mrkopaljskog skijaško-trkačkog kluba "Bjelolasica" gdje je Jakov Fak (22) počeo trenirati kao mlađi dječak. Kazao je da je Jakov prvi put na skije stao s pet godina a nedugo nakon toga počeo trenirati skijaško trčanje.

Ostvarivao je značajne rezultate još kao dječak, rekao je Petrović, osvajajući dva puta treće mjesto u trofeju Topolino, neslužbenom svjetskom prvenstvu za mlađe kategorije. To su bili pokazatelji da su pred njim vrijedni uspjesi u skijaškom trčanju i biatlonu što je potvrđivao do ove brončane medalje osvajanjem prvog mjesta na svjetskom juniorskom prvenstvu u biatlonu u jesen 2008. i 16. te 38. mjestom na utrkama svjetskog kupa ove godine i konačno 15. mjestom na sprinterskoj utrci na svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji prije nekoliko dana, naveo je Petrović. Biatlonom se počeo baviti prije dvije godine.

(Hina)

'Bezgranično smo sretni i ponosni'





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:51