Film Helene Bulaje: Inspirirani Teslom

ZAGREB - Nikola Tesla kao inspiracija u umjetnosti, ideja je od koje je krenula Helena Bulaja, zagrebačka multimedijalna umjetnica i animatorica, u svome projektu posvećenom genijalnom znanstveniku u povodu 150. godišnjice njegova rođenja što se obilježava ove godine.



Helena je, uz pomoć internacionalne ekipe suradnika, krenula u produkciju interaktivnog filma o Nikoli Tesli koji bi u devet priča o Tesli ili inspiriranih Teslom ispričao priču o kreativnosti.



Baka performansa



Do sada je Helena Bulaja za svoj projekt o Nikoli Tesli, koji opisuje kao kompleksan vizualni rad s elementima dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma, od Ministarstva kulture dobila 30.000 kuna. Njezin je plan da dovrši film do jeseni te da ga objavi na DVD-u, ali i za Sony Playstation. Ovu temperamentnu i krajnje poduzetnu umjetnicu najbolje znamo po njezinoj Bulaja nakladi koju vodi sa suprugom Zvonimirom te po animiranom projektu "Priče iz davnine" Ivane Brlić- Mažuranić. Projekt "Tesla" Bulaja je počela intenzivno razvijati čuvajući svoju blizanačku trudnoću, a u siječnju ove godine (blizancima Lovri i Vinku danas je godina i pol) provela dva tjedna u New Yorku snimajući prve kadrove filma o Tesli i razgovarajući s brojnim newyorškim umjetnicima koje je inspirirao taj znanstvenik.



Među najzanimljivijim sugovornicima svakako je bila Laurie Anderson, 59-godišnja glazbenica i performerica svjetskoga glasa, koja je zadnje dvije godine provela kao za sada prva i jedina "kućna" umjetnica NASA-e. Newyoršku performericu koja je u 80-ima imala kultni status i u našim krajevima, Teslom je "zarazila" jednako slavna kolegica Marina Abramović, glasovita jugoslavenska umjetnica, poznata i kao "baka performancea". - Laurie se sjetila svoga gostovanja u Zagrebu krajem 80-ih te nam je pričala o tome kako ju je poznata fotografija Nikole Tesle iz laboratorija u Colorado Springsu ispred njegove zavojnice inspirirala još 1978. za glazbeno djelo 'Like A Stream' - rekla je Helena. S njom su u New Yorku bili i fotografkinja Mare Milin, Josipa i Marijana Bronić, dizajnerice kostima i blizanke koje su i jedne od protagonistica filma, te make up artistica Simona Antolović. Tamo ih je čekao američki dio ekipe - snimatelj Josh Sternlicht te skladatelj Christian Biegai i dizajnerica Sabina Hahn.

Tesla na rave partyju



- Ideja je da film završi pričom s Novog Zelanda, o zavojnici kao umjetničkom djelu na livadi na kraju svijeta - objašnjava Helena. Da je Tesla svugdje, itekako zna i dobar znanac Zagreba, ekspert za nove medije Douglas Rushkoff koji je u svojoj knjizi "Ecstasy Club" na ultimativni rave party ubacio - Nikolu Teslu. O tome kako razmišlja Ruskhoff na temu Tesle i vremeplova, tri godine nakon njegova posjeta Zagrebu, također ćemo vidjeti u ovom filmu.



Osim newyorških umjetnika, značajnu ulogu u filmu igraju i pojedini dijelovi grada, poput hotela New Yorker u kojem je Tesla proveo svojih posljednjih deset godina.



- Joseph Kinney, upravitelj hotela, ispričao nam je kako u prosjeku dva puta tjedno dolaze posjetioci isključivo zainteresirani za Teslu. On ih je podijelio u tri skupine: znanstvenici, nacionalistički zanesenjaci te čudaci - objašnjava Helena Bulaja koja je dio filma snimila i na plaži Montauc na Long Islandu, istoj onoj plaži na kojoj se u mesinganom krevetu bude Jim Carey i Kate Winslet u filmu "Vječni sjaj nepobjediva uma" Michela Gondryja. Ta plaža je bitna iz više razloga - najbliža je Europi, a nalazi se na Long Islandu gdje je Tesla imao svoj posljednji laboratorij: Wardenclyffe toranj u Shorehamu gdje je izvodio eksperimente vezane za bežični prijenos energije.

















Paul Auster: U Zagrebu bi se, u organizaciji Helene Bulaje, trebao održati okrugli stol o Tesli, a jedan od sugovornika trebao bi biti i poznati književnik



Jim Jarmusch: U filmu 'Kava i cigarete' postoji scena u kojoj Jack White sam izrađuje Teslinu zavojnicu i izgara od želje da je pokaže Meg White

L. Anderson: Poznata fotografija Nikole Tesle iz laboratorija u Colorado Springsu inspirirala ju je za 'Like A Stream'

White Stripes: Na prvome albumu u pjesmi "Astro" spominju Nikolu Teslu

D. Rushkoff: Ekspert za nove medije u knjizi "Ecstasy Club" na rave party ubacuje Teslu

UMJETNICI  I TESLA

David Bowie: U filmu Christophera Nolana "The Prestige" Teslu će glumiti David Bowie

























































 

Tragovi Tesle posijani po New Yorku

Nikola Tesla je u New Yorku živio od 1884. do 1943. i zapravo je priča o njemu nerazdvojiva od priče o ultimativnom metropolisu zapadne civilizacije - New Yorku. Tragovi Tesle danas su posijani po cijelome gradu. U filmu ćemo vidjeti i priču o Lite Brite Neon studiju, najpoznatijem studiju za izradu neonskih reklama i rasvjetnih tijela u New Yorku, koji stvaraju pod "zaštitom" Nikole Tesle, oca neona. Tu je i priča o Samanthi Hunt, književnici koja upravo dovršava roman o posljednih deset dana Nikole Tesle. Ekipa filma posjetila je i klub na Manhattanu, gdje se nalazi najveća Teslina zavojnica u gradu.



Pavica Knezović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:33