Fizičar o Bogu

    AUTOR:
    • Živko Kustić

  • OBJAVLJENO:
  • 08.02.2010. u 00:13

Svjetski poznati fizičar, sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije i optoelektronike u Lausanni u Švicarskoj - tako nam ga predstavlja IKA od 3. veljače - dr. Davor Pavuna našao se je 1. veljače na mjesečnom susretu svećenika u Varaždinu. Došao je učiti naše teologe što moderna fizika govori - o Bogu! To je po svemu na što smo navikli neobično.

Eto, nekidan sam se usudio na ovom mjestu pisati o stvaranju svjetlosti prema Bibliji i suvremenoj prirodnoj znanosti i bilo me pomalo strah da mi tko ne prigovori što se tako usuđujem prisjećati svog davnog studija fizike.

Doktor Pavuna se ne ustručava - nastupao je kao znanstvenik koji zna znanje, ono najsuvremenije. Priznajem da u moje doba nitko na studiju fizike nije tako govorio. Ali vrijeme prolazi. Očito se na području prirodnih znanosti nešto događa.

Prof. dr. Davor Pavuna

govorio je o prirodi kao o Božjemu stvorenju. Upozorio je da stvaranje prirode pokazuje da je na djelu Stvoritelj; Bog koji je sveznajući i koji je posvuda trenutačno nazočan. To se, tvrdi dr. Pavuna, potvrđuje baš iz znanosti. Sjetih se da tamo s ruba Svemira primamo svjetlost koja je odonud krenula prije više stotina tisuća godina, pa zapravo nemamo pojma što se sada ondje događa.

Stručnjak Pavuna znanstveno uvjerava da Stvoritelj posvuda trenutačno jest. Bog zna u svakom trenutku za svaki stvoreni atom u bilo kojem dijelu Svemira.

Sve je to - uvjerava nas veliki fizičar, iz fizike jasno. Ali ima nešto više od atoma i zvijezda što se ne može znanstveno objasniti - a to je ljubav. Ona je posebni Božji dar, a bez nje bi sve bilo besmisleno.

Baš danas nam Pavao poručuje: “znanje nadima, a ljubav izgrađuje” (1 Kor 8, 1). Naš znanstvenik se ne nadima jer kao vjernik ljubavlju zna više od prirodnoga znanja.

Izdvajamo