Franc Kuzma - njegov gramofon svira Medvedevu

Kada sam 1983. počeo proizvoditi gramofone, ta je ideja bila jednaka kao da sam poželio otići na Mjesec, kaže Franc Kuzma, Slovenac koji već 25 godina proizvodi gramofone u svom studiju u Preddvoru. Te je godine ideja o proizvodnji gramofona vjerojatno zvučala ludo, ali Franc je ipak krenuo u realizaciju svoje ideje koja se nakon 25 godina rada nije pokazala promašenom, kako su tada Francu neki predviđali.



U početku su se Kuzmini gramofoni marke Stabi i Stogi prodavali samo u Sloveniji, no već dvije godine kasnije u britanskom časopisu Hi Fi News izašla je recenzija njegovih proizvoda u jednoj od njihovih iznimno popularnih kolumni, čime su njegovi gramofoni postali zanimljivi audiofilima u svijetu. Jedan od onih koji je s vremenom puno čitao i čuo o njegovim gramofonima je i aktualni ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, inače poznati ljubitelj dobroga zvuka. Ni sam Franc nije znao da je, nedugo prije nego je postao predsjednik svjetske velesile, Medvedev kupio njegov model gramofona Stabi Ref.



- Od svih gramofona na tržištu Medvedev se odlučio baš za Kuzma gramofon, ali iskreno, uopće ne znam kako je do toga došlo i zašto je izabrao baš taj. Za to ne bi ni znalo da u jednom ruskom časopisu nije izašao intervju s njim u kojem je govorio o tome. Na slici se vidi kako stavlja ploču na moj gramofon - kaže Franc Kuzma.



Kada je objavljen tekst o tome da Medvedev ima gramofon iz Slovenije, na raznim ruskim forumima, u čijim raspravama sudjeluju ruski audiofili, ta je činjenica izazvala brojne rasprave, a mnogi su tada pohvalili ukus svoga predsjednika kada je u pitanju audiooprema. Naime, Kuzmini gramofoni su nakon prve prave recenzije u stranim novinama, u međuvremenu bili i prava atrakcija po brojnim audioshowovima u svijetu, što je potvrdilo i nekoliko nagrada koje je Kuzma dobio za njihov dizajn i kvalitetu.



   Model Stabi Ref kakav je kupio ruski predsjednik Medvedev



- Danas je sve veća konkurencija u proizvodnji gramofona, ali ipak nam uspijeva ostati u samoj “špici”. No, to znači da moramo stalno raditi na što boljim aparatima, pa tako i sada razvijamo, novi gramofon s inovativnim ležajem - navodi Kuzma koji u svojoj tvrtki ima troje stalno zaposlenih.



Kuzma i njegovi zaposlenici većinu djelova proizvode sami, a sama proizvodnja tih djelova zna početi i pola godine prije nego svi ti djelovi završe u gramofonu. Naime, nova ručka koju su napravili, a koja je već dobila jednu nagradu u Njemačkoj “4Point” ima čak devedeset dijelova napravljenih od aluminija, čelika i mesinga. Naravno, svi dijelovi moraju biti vrlo precizno spojeni, a kada su svi dijelovi napravljeni, njihova sklapanje ne traje predugo.



- Teško je opisati što je dobar gramofon, ali on prije svega mora ispunjavati neke zahtjeve, i to ne samo gramofon, već i ručka. Znači, tanjur se mora točno okretati, a gramofon mora biti otporan na vibracije iz okoline i od motora. Što se tiče ručke, ona mora držati iglu što mirnije iznad ploče, a istodobno omogućavati kretanje igle po brazdama. Kada zamislite da igla može očitati signale veličine nekoliko molekula, onda je jasno da nije baš jednostavno ispuniti sve te zahtjeve, jer sva dodatna micanja i vibracije vrlo utječu na signal ploče - ističe Kuzma.



Kuzmin najveći gramofon težak je 24 kilograma, koji se u ležaju vrti s minimalnim trenjem i vibracijama, s maksimalnim odstupanjima od 0.02 milimetra. Ovi su detalji, kaže Kuzma, dosta važni u vrijeme kada se vinil sve više zamjenjuje drugim digitalnim medijima, pa samo kvalitetan gramofon može biti konkurencija popularnim CD-ovima. No, kako tvrdi, “crna ploča” je među ljubiteljima dobrog zvuka i dalje nezamjenjiva i još uvijek najbolji način slušanja glazbe.



- Nekim ljudima je već dosta svih tih različitih digitalnih formata i stalnih promjena na audiotržištu. U posljednjih pet do osam godina interes za vinil vrlo je  porastao, izdaje se sve više ploča, a posljednjih se godina znatno povećao i broj proizvođača gramofona. No, pretpostavljam da će to ipak ostati u nekom “butiknom” izdanju među ljubiteljima malo bolje glazbe, jer današnja pop glazba nije baš dostupna na LP-ju. Čar reprodukcije s vinila je u prirodnosti glazbe i zvuka instrumenata, tako da neke čarolije u današnjoj glazbi ne može biti jer se  stvara kompjuterski - kaže Kuzma.



Suprotno mišljenjima i predrasudama da gramofone kupuju bogati ljudi, s obzirom na njihovu cijenu Kuzma tvrdi da uistinu bogati ljudi uglavnom ne kupuju gramofone. Među kupcima gramofona su, kaže, najčešće profesori, pravnici ili liječnici, te audiofili koji skupljaju ploče, primjerice jazza ili klasike, ali ne pop glazbe. A koji je gramofon najdraži jednom proizvođaču gramofona?



- Drag mi je, zbog nostalgije, moj prvi gramofon, ali drag mi je i moj posljednji gramofon jer je dosad najbolji.



Stabi S gramofon, jedan od modela koji je dobio najviše svjetskih nagrada



Merita Arslani
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:17