Friščić: Smeta nas Mesićevo povlačenje

Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je večeras da je HSS dao čvrstu potporu predsjedniku Stjepanu Mesiću i njegovoj izjavi u kojoj je stao u zaštitu državnih interesa u sporu s Italijom, ali da tu stranku počinje smetati njegovo današnje postupno povlačenje i omekšavanje stajališta pod pritiskom Europske komisije.



"Ispada da ono što smo dobro čuli i vidjeli i shvatili zapravo trebamo zanemariti. HSS ostaje dosljedan i ne priznaje poslušnički odnos u kojemu je čak grijeh i zatražiti znanstveno-stručni pristup toj povijesnoj temi," rekao je Friščić u subotu navečer u Popovači na 16. obljetnici HSS-a u tom moslavačkom općinskom središtu.


MESIĆ I NAPOLITANO SE POMIRILI






U međuvremenu, oglasili su se i Talijani koji tvrde kako će i dalje podupirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju. U izjavi koju je objavilo talijansko ministarstvo vanjskih poslova stoji kako je predsjednik Napolitano je s naklonošću primio izraze predsjednika Mesića u smislu nastavka bilateralnih odnosa u duhu suradnje i prijateljstva. Sa svoje strane Italija će dati svoju potporu, kao i u prošlosti, putu integracije Hrvatske u Europsku uniju, navodi se u priopćenju Farnesine.



Napolitano se pridružio željama predsjednika Mesića da se u budućnosti organizira talijansko-hrvatski susret na najvišoj razini, dodaje se u izjavi Farnesine i naglašava "zadovoljstvo" što je talijansko-hrvatski nesporazum izglađen.



U izjavi Ureda Predsjednika RH navodi se da je "Hrvatska strana primila na znanje objašnjenja pružena tijekom razgovora koji je u  Farnesini 13. veljače održan između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i veleposlanika Republike Hrvatske Tomislava Vidoševića".



Tada je hrvatskoj strani objašnjeno da se riječi predsjednika Napolitana izrečene u povodu talijanskog Dana sjećanja "nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija", navodi se u priopćenju iz Ureda Predsjednika RH.



"Ta su objašnjenja primljena s razumijevanjem, te su pridonijela prevladavanju nesporazuma nastalih u svezi teksta što ga je izgovorio Predsjednik talijanske države", dodaje se u priopćenju.



"Predsjednik Mesić temeljem tih objašnjenja smatra da je potvrđena bitna osnova za daljnje građenje prijateljskih i uzajamno korisnih odnosa između dviju zemalja. Predsjednik Mesić je podsjetio na višekratno izražen interes za ostvarenjem hrvatsko-talijanskog susreta na najvišoj razini", stoji na kraju izjave. (Hina/bs)





  • 10. veljače
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano uzvratio Mesiću ocjenama da su zločine nad Talijanima, "mučenicima u fojbama", prouzročile krvoločna mržnja i bijes te slavenske aneksionističke težnje koje su prevagnule u ugovoru 1947. te su poprimile obrise etničkog čišćenja

  • 12. veljače
Mesić uzvraća talijanskom predsjedniku tvrdnjama da je u njegovu govoru nemoguće previdjeti natruhe otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma 

  • 13. veljače
Talijanski premijer Prodi poručio da je zgrožen i ogorčen Mesićevim izjavama

  • 14. veljače
Europska komisija stala uz Italiju ocijenivši Mesićeve izjave neprimjerenima, a bez ikakvih komentara na izjave talijanskog predsjednika

  • 15. veljače
Sanader stao u obranu Mesića, ocjene Europske komisije nazvao jednostranima i neprihvatljivima

  • 16. veljače
Hrvatsko MVP uputilo prigovor zamjenici glasnogovornika EK

  • 17. veljače
Predsjednik Mesić šalje Talijanima pomirljivu izjavu, odgovorila samo Farnesina

Diplomatski rat s Italijom

  • kraj siječnja
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za talijansku televiziju TG2 ocijenio da su zločini u fojbama posljedica prethodnih fašističkih zločina koji su izazvali osvetu





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:12