Fudo uginuo nakon 17 godina zatočeništva

ZAGREB - Mužjak dvogrbe deve Fudo, jedan od najdugovječnijih stanovnika maksimirske šume, uginuo je u subotu u Zoološkom vrtu.



Uzrok smrti još nije poznat, no 17 godina života u zatočeništvu i kronične bolesti, ipak su uzele danak. Tijelo životinje danas će radi obdukcije biti prevezeno u Veterinarski institut, a preliminarni rezultati pretrage bit će poznati već sutra. U ZOO-u, međutim, sumnjaju da je Fudi otkazalo srce.



- Pretpostavljamo da je uzrok smrti srčana klijenut zbog čega se Fudo samo srušio i od siline pada pregrizao jezik. To nije neobično za životinju njegove težine - objasnila je veterinarka Ingeborg Bata.



Camelus bactrianus za Carla von Linnea ili Fudo za sve one koji su ga posjećivali i o njemu brinuli, cijeli je život proveo u Maksimiru. Protekle tri godine, međutim, taj je golemi parnoprstaš patio od kronične upale zglobova, zbog čega je često bio na liječenju.



Camy ostaje u Zagrebu



Uzročnik te upale, smatra Bata, vjerojatno je kriv i za oštećenje srca. Fudo se u posljednje vrijeme sve manje kretao te je većinu vremena provodio u štali.  Usprkos visokoj dobi, Fudo je lani postao tata, a po izboru čitatelja Jutarnjeg, njegova je deva dobila ime Camy. Ona je ovih dana trebala biti premještena u drugi zoološki vrt, no smrt njezina oca poremetila je planove. - Sada ćemo krenuti u nabavu novog mužjaka, a Camy će ostati s nama - rekla je Davorka Maljković, direktorica Zoološkog vrta.





Goran Milaković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:31