Gettyjeva rodbina na superluksuznoj jahti doplovila u Split

SPLIT - Splitsku je luku jučer uljepšala Talitha G, 80 metara duga superluksuzna jahta, nekadašnje vlasništvo milijardera Johna Paula Gettyja, a koja se danas za krstarenja po Mediteranu i Karibima iznajmljuje bogatoj klijenteli za ni manje ni više nego 315 tisuća dolara tjedno. U splitsku luku Talitha G doplovila je još u ponedjeljak navečer, a kako smo uspjeli neslužbeno doznati, u hrvatskim vodama Talitha G zapravo i nije u čarteru, nego na njoj krstare ili će krstariti prijatelji i rodbina vlasnika, obitelji Getty. No, diskrecija koju sa sobom nose takve jahte spriječile su sve naše izvore među pomorskim vlastima da nam uspiju pribaviti imena putnika.



Ovaj morski oldtimer još je jedan dokaz da povijest često nosi turističku vrijednost. Talitha G je sagrađena daleke 1929. u njemačkom brodogradilištu Krupp, a otad je, uz vlasnike, odreda najuglednije predstavnike tadašnje društvene kreme, nekoliko puta mijenjala i imena. Imala je i ratnu karijeru; u Drugom svjetskom ratu je bila stacionirana kao topovnjača Beaumont u Pearl Harboru. Nakon rata neko je vrijeme bila u floti obitelji Woolworth, a potom je Talithu G. kupio grčki brodovlasnik Marias Embiricos, koji je na njoj znao ugostiti brojne uglednika, pa se priča da je krstarenja na njoj obožavao i Winston Churchill.



Ipak, najslavniji dio života Talithe G je onaj dok je bila u vlasništvu milijardera Johna Paula Gettyja, koji je brod preuredio u sadašnje stanje 1993. Od tada je jahta rado viđena u svim mondenim lukama, s gostima u rasponu od Toma Cruisea do britanske kraljevske obitelji, a po jednom izboru uvrštena je među deset najluksuznijih jahti na svijetu, što svojim uređenjem i zaslužuje. Prošle je godine bila na 31. mjestu među najvećim jahtama na svijetu.



Kad je Getty umro, jahta je ušla u njegovu bogatu ostavštinu, a rješenje je nađeno u - iznajmljivanju, iako se priča da na njoj još uvijek rado borave i članovi obitelji pokojnog magnata. Praktički je rasprodana cijele godine, a ovisno o godišnjem dobu krstari po Mediteranu, Baltiku i Karibima. Može primiti 12 gostiju, o kojima se brine 18 članova posade, od pomoraca do vrhunskih kuhara.



Na raspolaganju su im, naravno, i "igračke" poput tri glisera, gumenjaka, jetskija, jedrilice klase laser, dasci za jedrenje, teretane, opreme za paragliding, skijanje na moru, ronjenje, kajake... Naravno, za današnji svijet jednako je važan i širokopojasni Internet, najsuvremenija audio i video tehnika, čak i kinoplatno za večernje uživanje uz kamin u glavnom salonu.



Ivica Profaca
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:09