Glavaš liječnicima KBC-a podijelio 14 zlatnika?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.03.2007. u 09:09

OSIJEK - Više zlatnika i srebrnjaka s likom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana Branimir Glavaš darovao je osoblju Kliničke bolnice Osijek (KBO) u znak zahvalnosti za dvomjesečno liječenje u toj zdravstvenoj ustanovi.

Zlatnike su, kako se neslužbeno čuje, dobili članovi liječničkog konzilija KBO-a na čijem se čelu nalazio dr. Aleksandar Včev, te još nekoliko drugih zaslužnih liječnika, kao i osoba koja je sastavljala priopćenja liječničkog konzilija. Kako se saznaje, takvih je zlatnika, navodno, podijeljeno 14 komada. Niže medicinsko osoblje, saznaje Slavonski dom, dobilo je srebrnjake s Tuđmanovim likom.

Nitko od liječnika koji su dobili zlatnike o tome nije obavijestio ravnatelja KBO-a dr. Zlatka Vranješa. Tek kad je priča o zlatnicima došla do novinara i kad su se oni za nju počeli zanimati, liječnici su priznali da su primili dar, no kako se neslužbeno može čuti, odgovorili su da on nije bio tolike vrijednosti da bi o tome trebalo obavijestiti ravnatelja
Nominalna vrijednost takvog zlatnika je 1000 kuna, a stvarna, u vrijeme izdavanja, bila je 1300 kuna. Vrijednost srebrnjakâ, prema podacima koje je moguće pronaći na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke, iznosi nominalno 200, odnosno 150 kuna, a njihova je stvarna vrijednost 260 odnosno 195 kuna. Kako je riječ o numizmatički vrijednom kovanom novcu i kako su zlatnici i srebrnjaci izdani 1997. godine u povodu 75. rođendana Franje Tuđmana, njihova je vrijednost, nakon 10 godina, zacijelo mnogo veća.

Kako saznaje Slavonski dom, nitko od liječnika koji su dobili zlatnike o tome nije obavijestio ravnatelja KBO-a dr. Zlatka Vranješa. Tek kad je priča o zlatnicima došla do novinara i kad su se oni za nju počeli zanimati, liječnici su priznali da su primili dar, no kako se neslužbeno može čuti, odgovorili su da on nije bio tolike vrijednosti da bi o tome trebalo obavijestiti ravnatelja.

Sam pak dr. Vranješ na novinarski upit o zlatnicima cijeli je slučaj pokušao umanjiti i relativizirati tvrdnjom kako je riječ o medaljonima, numizmatičkim primjercima, a ne o zlatnicima koji imaju osobitu financijsku vrijednost.

Kao što je poznato, nakon što mu je 2. prosinca zbog zdravstvenog stanja izazvanog štrajkom glađu u Zatvorskoj bolnici istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Zvonko Posavec ukinuo pritvor, Glavaš je, po vlastitoj želji, prebačen u Kliničku bolnicu Osijek.

Ondje se na Odjelu za intenzivnu njegu nalazio do posljednjeg dana boravka u KBO-u, sve dok 10. veljače ove godine nije pušten na kućnu njegu.    (SDO)

Izdvajamo