KAUBOJI ĆE DO KRAJA

Goluža: 'Bili smo gladni pobjede, pokazali smo da smo bolji od Srbije! Svaka misao o utakmici podsjeća me na film 'The Storm'

 Drago Sopta/CROPIX

Don’t worry Igor Vori efekt se vratio. Hrvatski rukometaši su u maršu prema zlatu pregazili i prepreku zvanu Srbija 31-23 (13-9). Sve polako počinje mirisati na Atenu 2004. godine.

Mali je to, i slatki, uzvrat za poraz u posljednjoj međusobnoj utakmici, u polufinalu EP-a u Beogradu. Mali, jer su hrvatski rukometaši u London stigli zbog puno veće stvari od pobjede u skupini. Cilj je jasan i glasan - zlato! Protiv Srbije su veći dio utakmice igrali kao olimpijski prvaci.

- Igrači su svjesni toga, ali znaju da ne smiju pasti u euforiju - blistao je pred novinarima izbornik Slavko Goluža.

I igrači su po slavlju poslije utakmice pokazali da im je ova utakmica značila više od pukog ulaska u četvrtfinale Olimpijskih igara nakon samo dva kola. U pobjedničkom zagrljaju u dvorani Copper Box našla se i hrvatska zastava.

- Ništa mi ne može ovaj dan pokvariti. Pokazali smo da smo bolji od Srbije kada se igra na neutralnom terenu - naslađivao se Goluža visokom pobjedom protiv velikog suparnika.

- Ne mogu se tome oteti, ali svaka misao o utakmici me podsjeća na film The Storm.

Bila je to oluja hrvatskih rukometaša. Bonaca je trajala samo par minuta na početku drugog poluvremena.

- Bili smo gladni pobjede, a najveća vrijednost je da smo je ostvarili s osmjehom na licu. Igramo s njime, s klupe ih bodrimo s njime, čak se i nakon pogrešaka nasmijemo. U društvu je non-stop neka depresija, mi želimo širiti osmjehe.

I proširili su ga sve do Hrvatske. Htjeli to, ili ne, u domovini se rađa novo rukometno ludilo.

- Malo ćemo profeštati, glasnogovornici Manueli sam dužan bocu vina, a zatim slijedi priprema za utakmicu protiv Mađarske u četvrtak.

Poslije utakmice najviše se pričalo o obrani hrvatske reprezentacije. Srbijanski rukometaši nisu je mogli probiti. Pod broj jedan, bili su prespori za moderan rukomet s kojim Hrvatska upoznaje Britance koji znatiželjno upijaju svaki atraktivan potez dosad im nepoznatog sporta. I oni su ovacijama pozdravili hrvatske rukometaše.

Ivan Čupić postigao je osam pogodaka. Realizirao je sva tri sedmerca iako organizatori prije svakog udarca s razglasa puštaju pjesmu “Under pressure”. Nije pukao pod pritiskom, niti kada je utakmicu otvorio s dva promašaja.

- Sudac me “raz.....”, gledao sam ga još pet minuta nakon što nije sudio te kontakte. Poslije mi je krenulo, ali nije to bitno. Najvažnije je da smo moćni.

Dužnik hrvatskim navijačima jer je Peking propustio zbog nesretne i nespretne ozljede priznao je da se nije radilo o običnoj utakmici.

- Znam da smo svi pričali tako, ali bili smo dodatno motivirani. Prštali smo pozitivnom energijom, igrali sa srcem. Ovo je zbilja lijep dan, ispunili smo si sve želje za ovu utakmicu - raspoložen je bio Čupić.

Obrambena tvrđava blokirala je niz udaraca, vratari su uhvatili 15 lopti (Losert 8, Alilović 7), napad je bio raspjevan, posebno kada ga je vodio Duvnjak. U posljednjim minutama Lacković koji je dobio udarac u mišić mogao se mirno odmarati na klupi.

Igor Vori je, kao i Manuel Štrlek, postigao pet pogodaka. I on je među onima koji želi euforiju sasjeći u korijenu.

- Ljudi moji, odigrali smo tek dvije utakmice. Nemojmo brzati.

No, te dvije su su bile odlične, druga bolja od prve.

- Mogli smo već na poluvremenu imati deset razlike da nismo promašili nekoliko zicera. Najviše od svega me raduje što smo odigrali bez većih oscilacija. * hsl

- Ovo je bio baš lijep dan, a svatko tko je govorio da je utakmica sa Srbima kao i svaka druga, najblaže rečeno nije u pravu. To je kazao nakon pobjede nad Srbijom (31:23) u drugom kolu olimpijskog turnira hrvatski rukometaš Ivan Čupić, ujedno i najbolji strijelac dvoboja s osam zgoditaka.

- Pogubio sam se malo na početku zbog sudaca, ali je poslije ama baš sve pošlo dobro. Imamo odličnu igru u obrani, napad je dobar, kontre ubitačne i puni smo snage, te mislim da ovako možemo baš daleko dogurati. Ispunili smo sve što je izbornik od nas tražio. Ne treba sada biti euforičan nakon Srbije, ali vam obećajem da ćemo se i dalje bacat na glavu, izjavio je Ćupić.

Odličnu igru pružio je i Domagoj Duvnjak, koji je napravio odličan posao kao razigravač.

- Mislim da smo obranu igrali baš na vrhunskom nivou, a Alilović i Losert su obranili puno lopti. S takvom obranom mogli smo i promašiti koji zicer u napadu, a izbornik može biti ponosan na nas jer smo ispunili sve dogovoreno. Pripremamo se za ove Igre od početka lipnja, pucamo od snage i, što je najvažnije, nema ozljeda, izjavio je Duvnjak, koji je dodao kako sljedeći susret protiv Mađara neće biti nimalo jednostavan.

- Mađari su vrlo opasna ekipa, gubili su od Danaca minimalno, a pobijedili Južnu Koreju. Dobra je vijest što smo s Mađarima odigrali toliko utakmica, pa nam ne mogu prirediti neko iznenađenje".

Jakov Gojun je bio vođa naše obrane, a imao je i nekoliko uspješnih blokova srpskih šuteva.

- Priželjkivali smo pobjedu, a ispalo je baš gaženje. Pokazali smo da smo dobra momčad, a s ovakvom obranom mogli vrlo, vrlo daleko. Ovu pobjedu posvećujemo hrvatskim navijačima u dvorani i nadam se da će ih u sljedećim utakmicama biti još više", izjavio je Gojun.

Dvorana Cooper Box bila je prilično ispunjena, ali posebnih mjera sigurnosti s obzirom na okršaj Hrvatske i Srbije nije bilo. Hrvati su bili i brojniji na tribinama, a u VIP loži je sjedio i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša u društvu pomoćnika ministra za sport Petra Skansija i Slavice Ecclestone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:53