'Gordana Getoš-Magdić izložena neviđenom teroru članova obitelji'

ZAGREB - Osječki odvjetnik Radoslav Arambašić, do prije nekoliko dana branitelj Gordane Getoš-Magdić, ratne tajnice Branimira Glavaša, a sada glavne svjedokinje protiv njega u tzv. slučaju selotejp, tvrdi da je Gordana Getoš kao žena i majka izložena takvom teroru od članova svoje obitelji kakvi se ne bi osmislili ni u najgorim fundamentalističkim režimima, te da treba i zaslužuje pomoć ženskih udruga.



Predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka na to kaže da bi se pozabavila slučajem Gordane Getoš kada bi od nje dobila bilo kakav signal da pomoć želi i treba.



Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb, reagirala je, međutim, potpuno drugačije. Rekla je da je uopće ne zanimaju primjedbe kako su se ženske udruge maksimalno angažirale u slučaju Ane Magaš, a da su ignorirale još težu situaciju u kojoj se nalazi Gordane Getoš. Pokušaj da s njom razgovaramo o toj temi ocijenila je "nemogućim" novinarskim ponašanjem.



- Ono što doživljava Gordana Getoš najgora je noćna mora. Ona je kao djevojka od 23 godine bila u vihoru rata, dragovoljka, a sada joj se na teret stavljaju najgori zločini. U takvoj situaciji od nje se traži da šuti, da se ne izjašnjava oko zločina, da prihvati da ju se tereti i da se pritom ne brani.



To ni najgori um ne bi smislio! - ustvrdio je Arambašić, napominjući da je u pomalo kompleksnoj situaciji budući da više nema njenu punomoć. Odvjetnik, međutim, napominje da je i ranije pokušao senzibilizirati javnost  da se zaštiti pozicija Gordane Getoš. Naime, kada se završila obrada ubojstava osječkih civila koji su nakon mučenja odvođeni na Dravu i tamo likvidirani, Getoš se našla pred teškim optužbama.



Nekoliko okrivljenika za taj zločin posvjedočilo je da su zapovijedi o likvidacijama dobivali od nje. Suočena s tim svjedočenjima, Gordana Getoš je poslušala savjet odvjetnika, te navodno navela da je samo prenosila zapovijedi koje je usmeno, ili pismeno na papirićima, dobivala od Glavaša. Getoš je od tog trenutka izložena pritiscima da povuče iskaz, i to njenog oca i supruga.




Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:37