Gorka sol za prirodno čišćenje jetre

ZAGREB- Jetra je jedan od najvažnijih pročistača u ljudskom tijelu i ujedno naš najveći unutarnji organ koji je odgovoran za više od 500 vitalnih funkcija. Njene najvažnije funkcije su izlučivanje žuči, čišćenje krvi i proizvodnja topline, osiguranje mišićnoga goriva (glikogen), probavljanje masnoće iz prehrane i proizvodnja vitamina A. Jetra obavlja i detoksikaciju koja je posebno važna za naš organizam i bez tog procesa bili bismo mrtvi za samo nekoliko minuta kad bi nam čak i naizgled bezopasna tvar poput kofeina bila ubrizgana izravno u krvnu žilu koja vodi do srca. Ali, kada bi taj isti kofein bio ubrizgan u krvnu žilu koja vodi do jetre, izlučio bi se bezopasno iz našeg tijela za samo nekoliko sekundi. Zbog svega navedenog jasno se dobiva dojam koliko je zdrava i odmorna jetra važna za naše zdravlje i tijelo te da je treba čuvati.



Jetra se također, kao i svi organi u tijelu, može opteretiti lijekovima i nezdravim načinom života. S obzirom na to da je usko povezana uza žuč koja najčešće reagira na prekomjerni unos masnih i teških namirnica te može biti puna kamenaca, jetru i žuč potrebno je s vremena na vrijeme očistiti i odmoriti tretmanom gorke soli.



Savjetovanje s liječnikom




Tim tretmanom može se prije svega riješiti kamenaca kojih ima u jetri, njenim kanalićima i u žuči. Čak i oni koji nemaju žuč mogu imati kamence u kanalićima. Ti kamenci sadrže kolesterol, sol i još neke tvari koje zagušuju normalan rad jetre i tako znatno usporavaju izbacivanje toksina iz tijela. No i ovdje je potreban oprez. Kamenci u jetri najčešće su bezopasni, ali oni u žuči, pogotovo oni veći od 1 cm, mogu izazvati komplikacije pa se preporučuje prije tretmana posavjetovati s liječnikom. Savjetovanje s liječnikom potrebno je i kod ozbiljnijih kroničnih bolesti, pogotovo ako uzimate neke lijekove i idete na još neke tretmane.



No, ne morate imati kamence u žuči i jetri da napravite ovaj tretman. Čišćenje jetre pomoći će i kod brojnih alergija, psihičkih bolesti, srčanih bolesti, raka, artritisa, hepatitisa, dijabetesa, probavnih smetnji, nadutosti. Obično se preporučuje čistiti jetru dva puta godišnje (obavezno u proljeće i početkom ljeta), ali može se čistiti i više puta ako postoji potreba (jaka alergija, manji kamenci u žuči i sl.). Najbolji rezultati postižu se ako nakon prvog čišćenja postupak ponovite nakon 14 dana kako bi se počistili zadnji ostaci toksina i tretman bio u potpunosti uspješan.



Samo za zdrave



Ovo čišćenje pokazalo se jako uspješnim i rasprostranjeno je diljem svijeta. Preporučuju ga mnogi new age terapeuti jer je sigurno i nije poznat slučaj da je itko završio u bolnici. Naravno, ovdje je potrebna i vaša odgovornost prilikom pristupanja tretmanu koji se ne preporučuje slabim, pothranjenim osobama, djeci, trudnicama te svima koji pate od ozbiljnih oboljenja (a nisu se posavjetovali sa svojim liječnikom).



ŠTO JE POTREBNO?



- gorka sol 4 velike žlice



- maslinovo ulje 1,5 dcl



- svježi crveni grejp (ili limun ako baš nema grejpa) oko 2 dcl soka



- voda 6 dcl



PRIPREMA:



Za čišćenje jetre najbolje je odrediti dva slobodna dana (vikend), dan prije i tijekom čišćenja najbolje je ne uzimati nikakve lijekove, vitamine, suplemente i slično, bez kojih se inače može.



PLAN ČIŠĆENJA:



PRVI DAN



JUTRO: pojesti nemasni doručak bez ulja, maslaca, sira, vrhnja i mlijeka - najbolje voće, žitarice, kruh, med...



PODNE: pojesti nemasni ručak - kuhano povrće, kruh, voće... bez ikakve masti! Potrebno je popiti dovoljno vode jer iza 14 sati nema više konzumiranja ni hrane ni vode!



14 SATI: više ništa ne jesti i ne piti - ako se prekrši ovo pravilo, kasnije može doći do mučnine u želucu.



NAKON 14 SATI: pomiješati 4 velike žlice soli sa 6 dcl vode. Najbolje je pripravak staviti na hladno jer će se tako malo neutralizirati gorak okus soli.



18 SATI: popiti prva 2 dcl vode s gorkom soli. Usta se mogu isprati vodom ili sokom ili na nekoliko minuta žvakati kaugumu. Nema gutanja, ne pije se ništa osim te mješavine.



20 SATI: popiti druga 2 dcl vode s gorkom soli. Sada je već moguć prvi odlazak u toalet. To je normalno i preporučljivo jer će crijeva biti slobodna, a jetra će se lakše čistiti.



21.45 SATI: iscijediti sok grejpa ili limuna te pomiješati s maslinovim uljem (bolji je sok od grejpa jer ne radi grudice u ulju pa ga je lakše popiti). Pripremiti se za spavanje.



22 SATA: u pet minuta popiti pomiješani sok od grejpa i ulja, najbolje stojeći, i odmah leći. Najbolje je leći na leđa s uzdignutom glavom na jastuku (prvih 20 minuta), a onda se prebaciti na lijevi bok. Nastojite da više ne ustajete. Boli neće biti jer su od gorke soli svi kanali prošireni. Pokušajte zaspati.



DRUGI DAN



6 SATI UJUTRO (sljedeće jutro): nakon dizanja, ne prije 6 sati, popiti treću dozu gorke soli i vode. Može se pojaviti mučnina, no ona će proći. Nakon što popijete gorku sol, vratite se u krevet.



8 SATI UJUTRO: popiti zadnju dozu gorke soli i vode. Nakon sat vremena možete ustati.



10 SATI UJUTRO: možete jesti. Najbolje nešto lagano, početi sa sokom i voćem. Do večere ste se oporavili.



Tijekom ovog tretmana, pogotovo drugi dan, često ćete ići u toalet. Nemojte se začuditi ako u školjki ugledate puno malih zelenih kamenaca (zbog kolesterola plivaju na vodi). Obično je jetra prepuna kolesterola pa je zato najbolje postupak ponoviti za 14 dana kako biste bili sigurni da ste jetru do kraja očistili. Nakon tretmana malo ćete dehidrirati (moguć je neznatan umor) pa pijte puno tekućine i odmarajte se.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 17:03