Grad je kvadrat kioska htio platiti 6500 eura

Danas će se na stolu gradonačelnika Milana Bandića naći izvještaj istrage Gradskog kontrolnog ureda, koji bi trebao otkriti zašto je postavljanje ZET-ove kućice na Črnomercu plaćeno tri milijuna kuna, odnosno 5009 eura po četvornome metru.



Riječ je o stakleno-aluminijskom objektu za odmor radnika ZET-a, koji je prije desetak dana otvorio Milan Bandić. Radove je izvodila tvrtka Tigra, vlasnika Milana Penave kojeg se godinama kumstvenim vezama povezuje s Bandićem. Nakon što je Jutarnji otkrio da je gradnja kvadrata tog kioska plaćena više od pet tisuća eura, Bandić je naredio istragu.



U međuvremenu su se pojavile nove informacije. Stručnjaci iz Gradskog ureda za izgradnju jučer su odgovorili na temelju čega su prije raspisivanja natječaja donijeli procjenu da bi radovi na postavljanju ZET-ove kućice mogli stajati 3,8 milijuna kuna, što je oko 6500 eura po kvadratu. Riječ je o njihovoj procjeni, koja je još skuplja od Tigrine ponude.



Kažu kako su procjenu stvorili na temelju podataka o prosječnoj cijeni radova u prošloj godini, na temelju troškova postavljanja istih kućica na ZET-ovim terminalima u Dubravi i
U Gradu priznali kako su procjenjivali cijenu objekta na Črnomercu

Dupcu te na temelju činjenice da je objekt na Črnomercu za 10 kvadrata veći od kućica u Dubravi i Dupcu. U Gradu Zagrebu dodatno napominju da su objekti u Dubravi i Dupcu sagrađeni prije sedam godina te da su građevinski radovi i materijali od tada poskupjeli.



No, treba znati da je Arhitektonski fakultet 2003. godine radio projekt za kiosk na Črnomercu, koji je 10 kvadrata veći od kioska u Dubravi i Dupcu, te da je tada dao procjenu da bi on stajao 699 tisuća kuna. Unatoč tome, objekti u Dubravi i Dupcu, koji su 10 kvadrata manji i sagrađeni su dvije godine prije procjene arhitekata, plaćeni su 1,2 odnosno 1,1 milijun kuna. Postavljanje kućice na Črnomercu je plaćeno oko tri milijuna kuna.



Vratimo se procjeni stručnjaka iz Grada. Kako bismo provjerili koliko je u proteklih sedam godina poskupio građevinski materijal i radovi, kontaktirali smo s više tvrtki. Primjerice, tvrtka Art je izračunala da su cijene u građevini otišle gore za 20 posto. To znači da je gradnja

Arhitektonski fakultet ocijenio je da kiosk vrijedi 1200 eura po četvornome metru

Zanemarena procjena

kioska na Črnomercu zbog viših cijena materijala mogla stajati 200-tinjak tisuća kuna više od kućica građenih 2001. godine u Dubravi ili Dupcu.



Činjenica da je kiosk na Črnomercu 10 četvornih metara veći od onih na istoku grada također nije puno podigla njegovu cijenu. Naime, tih 10 kvadrata znači da su radovi na Črnomercu mogli biti skuplji do 200 tisuća kuna u odnosu na manje kućice u Dubravi i Dupcu.



Dakle, zbog poskupljenja materijala i 10 kvadrata više, objekt na okretištu tramvaja Črnomerec mogao je stajati do 400 tisuća kuna više od onih u Dubravi i Dupcu. Unatoč svemu tome, Grad Zagreb je postavljanje kućice na Črnomercu platio tri milijuna kuna, a objekte na istoku 1,1 odnosno 1,2 milijuna kuna.





Božo Merlin, zamjenik pročelnika za graditeljstvo, jučer je izjavio da je “blesavo reći da se za pet tisuća eura po kvadratu može kupiti najluksuzniji stan”. Rekao je da nedostaje komunalna infrastruktura, unutrašnje uređenje i činjenica da je korišten aluminij, koji je najskuplji materijal. Kada smo ga kontaktirali da nam objasni svoju izjavu, Merlin nije želio razgovarati. Možda nije na odmet dodati da se u unutrašnjosti nalazi automat za kavu, nekoliko uredskih stolova,  plinski grijač i klima-uređaj.

Zbog cafe aparata 5000 eura kvadrat?





- 5009 eura po kvadratu platio je grad četvorni metar kioska

- 1200 eura bila je procjena Arhitektonskog fakulteta

- 6500 eura po kvadratu bila je procjena gradskih stručnjaka

- 1,2 milijuna plaćen je objekt Dubravi, tri puta manje od novog na Črnomercu

- 20 posto su poskupili građevinski radovi i materijal od 2001. godine

KIOSK U BROJKAMA





Sandra Bolanča;Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:02