Gradonačelnik Hrg ne da nam novac iz osvete

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2008. u 15:34

KRIŽEVCI - Za dvije trećine prošlogodišnjeg iznosa Grad Križevci smanjio je Udruzi P.O.I.N.T. sredstva za ovu godinu, pa će iz gradskog proračuna dobiti samo 5000 kuna.  Ta je udruga široj javnosti poznata po prošlogodišnjem incidentu s plakatima golih umjetnika u sklopu izložbe "Hrvatski proizvod" umjetnice Vlaste Delimar, čije je skidanje s gradskih panoa naredio gradonačelnik Branko Hrg. Udruga smatra da je upravo ta izložba razlog što su u "nemilosti" Grada.

U svom obraćanju javnosti ovih dana postavljaju pitanja "je li ruka gradonačelnika Branka Hrga krojila proračun" i je li politička (samo)volja ukočila struku i objektivnost. Osim te izložbe, koja je gradonačelnika Hrga dovela čak i u udarne termine HTV-a kako bi obrazložio svoj postupak prema umjetnosti, Hrg je česta "meta" komentara P.O.I.N.T.-ova portala Križevci.info. Predsjednik Udruge, Hrvoje Belani, izjavio je kako im je neprihvatljivo objašnjenje pročelnika Mladena Tenodija da se Grad odlučio na financiranje programa.

- Mi smo predložili 12 kvalitetnih programa, a koliko nam je poznato, proračun za kulturu ove je godine povećan za čak 600.000 kuna.  Istodobno su nemali novac dobile neke udruge bez ikakvih dosadašnjih znamenitih aktivnosti - rekao je Belani te najavio da će se ovih dana i pismeno obratiti gradskim vlastima te tražiti obrazloženje zašto im je srezana potpora iz proračuna.Križevački gradonačelnik Branko Hrg danas nam je rekao da se ne radi ni o kakvoj njegovoj osveti zbog skandala oko izložbe Vlaste Delimar te, poput pročelnika, tvrdi da Grad potpore daje isključivo prema kvaliteti programa.

- Možda bi oni radi svoje promocije htjeli da smanjenje potpore ima veze s izložbom, no podsjećam da je i udruga K.V.A.R.K. bila suorganizator izložbe Vlaste Delimar, a njima smo povećali potporu - napomenuo je Hrg.Što se tiče pitanja vezanog uz Portal Križevci.info, Hrg nam je rekao da se tim portalom, "koji se koristi za individualne napade", ne opterećuje. - Taj portal više ne čitam jer da ne znam što napravim, tamo ne mogu dobiti pozitivnu ocjenu - zaključio je Hrg.
Branko Hrg: Ne opterećuju me napadi s portala

Stojanka Lesički

Izdvajamo