Gradonačelnik Sl. Broda plaćao gostovanje na HTV-u

SLAVONSKI BROD - Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara (HSP) i javno je na sjednici Gradskog vijeća priznao kako je novcem iz gradskog proračuna plaćao gostovanje u emisijama Hrvatske radio televizije te za to potrošio 58 tisuća kuna iz gradskog proračuna. Da bi stvar bila još osjetljivija, mnogi u brodskim političkim i medijskim krugovima tvrde da je ugovor o posredovanju za takvu nezakonitu promociju tajno sklopljen s jednom PR agencijom iz Zagreba.



Klikni za uvećanje





– Ugovor nije tajan, on je javno potpisan u svibnju, na njemu su moj potpis i potpis Irene Nakić Cirkveni, vlasnice PR agencije „Moira“, a za taj novac, dakle 58 tisuća s PDV-om, konzumirane su dvije stranice u nacionalnom tjedniku Globus i emisija 'Brisani prostor'. To je moja reklama, ali prije svega nastojanje da se hrvatskoj javnosti kaže istina o sporu između Grada Slavonskog Broda i tvrtke Novogradnja u slučaju zemljišta brodskog odmarališta na Korčuli. Nakon jedne od tih emisija, meni su prijetili smrću – iskren je bio Duspara.



Mirko Duspara je za nezakonitu promociju angažirao PR agenciju 'Moira', s kojom su u vezu svojedobno dovedene Dijana Čuljak-Šelebaj, Hloverka Srzić-Novak i Ivana Šikić
Dodao je i kako sva dogovorena pojavljivanja u emisiji Otvoreno HTV-a nisu još realizirana iz objektivnih razloga.



– To je prije svega dolazak generala Zagorca iz Austrije u Zagreb, onda je ubijena Ivana Hodak, zatim i Ivo Pukanić, pa je moje gostovanje u Otvorenom odgođeno, no i to će se 'odraditi' – objašnjava brodski gradonačelnik. Prema njegovim riječima, usluge ove agencije su služile za posredovanje isključivo za promociju Grada Slavonskog Broda.



Irena Nakić Cirkveni za lokalni je radio izjavila kako se na taj način ne može doći ni na javnu televiziju, niti u bilo koje novine, ali se može doći putem press konferencija, sastanaka i slično. Predsjednica GONG-a i članica Vijeća HRT-a Suzana Jašićpozvala je USKOK i Državno odvjetništvo da istraže ovaj i njemu slične slučajeve.



– Mislim da bi se USKOK i državno odvjetništvo trebalo ozbiljno pozabaviti kako HTV-om tako i osobama koje priznaju da su platile svoja gostovanja u emisijama javne televizije - izjavila je Suzana Jašić za dnevnik RTL Televizije.



Cijelu slavonskobrodsku javnost, kao uostalom i vijećnike koji su na sjednici Gradskog vijeća potaknuli ovu raspravu, je li ta Dusparina promocija uistinu bila vrijedna potrošenih 58 tisuća kuna iz gradskog proračuna.



Blago Markota, ravnatelj HTV-a, naredio je da se uz pomoć Državnog odvjetništva provede istraga zbog optužbi iznesenih na sjednici Gradskog poglavarstva Slavonskog Broda, čiji su vijećnici javnu televiziju prozvali zbog korupcije.



Inače, sa spomenutom agencijom 2003. godine u vezu su dovedene Dijana Čuljak-Šelebaj, Hloverka Novak-Srzić i Ivana Šikić, no one su, baš kao i vlasnica Irena Nakić-Cirkveni opovrgnule da su ikad radile za 'Moire PR', a da su njihove izjave točne pokazala je interna istraga koja je tada provedena na HTV-u, kaže Dijana Čuljak-Šelebaj.



Što se pak tvrdnji gradonačelnika Duspare tiče, ravnatelj Markota kazao je da će, ustanovi li se da su njegovi navodi točni, akteri najnovijeg skandala biti najstrože kažnjeni.  Klara Rožman

Ravnatelj HTV-a naredio istragu



Ivica Vlašić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:31