Gradonačelnik: Tražim kaznenu odgovornost za ekološki incident

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.02.2007. u 20:09

SISAK - Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić najavio je u četvrtak da će tražiti kaznenu odgovornost za ekološki incident koji se dogodio u srijedu poslijepodne u sisačkoj Rafineriji kada je kiša sirove nafte prekrila automobile i kuće oko postrojenja.  

- To što sam vidio, strašno je. Čekam izvješća policije i inspekcija o šteti i zatražit ću od predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića odgovor na dva pitanja: je li do incidenta došlo zbog ljudske pogreške ili starosti postrojenja. Kakav god odgovor bio, tražit ću kaznenu odgovornost - rekao je Pintarić.

Ogorčen reakcijom nadležnih službi bio je Dragan Šalić iz Siska, ratni vojni invalid, ribolovac i strastveni ljubitelj Kupe koji je kamerom zabilježio posljedice erupcije nafte.

- Bio sam na Kupi u vrijeme incidenta, kamerom sam snimio 20-minutni film o razmjerima zagađenja te tobožnjoj 'žurnoj intervenciji stručnjaka'. Vidio sam puno zagađenja Kupe i Save iz Rafinerije nafte u Sisku, ali ovakvo nikada i pitam se je li inspektor Željko Makvić ili netko od njegovih uopće bio na Kupi ili po običaju vjeruju Ini i njenim priopćenjima prema kojima uopće nema zagađenja - rekao je Šalić.

Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je, naime, da je žurnom intervencijom stručnjaka i postavljanjem brana spriječeno veće onečišćenje vodotoka. Županijski vodopravni inspektor Zlatko Erak ponovio je danas da opasnosti za ljude, te biljni i životinjski svijet u vodotocima nema.

Sisačka policija priopćila je da je u vodu i zrak isteklo ukupno oko 10 tona teškog ugljikovodika. Policija je potvrdila da je više od stotinu vlasnika vozila prijavilo štetu, a Jutarnjem je dojavljeno da je tijekom noći do posavskih sela stigao naftni val iz Siska.  

Nakon erupcije nafte u Rafineriji nafte Sisak u srijedu, današnji dan obilježio je ekoincident u drugoj velikoj petrokemijskoj tvrtki na području Sisačko-moslavačke županije.

U kutinskoj je Petrokemiji danas prijepodne prilikom istovara došlo do samozapaljenja sumpora, inače sirovine u proizvodnji mineralnog gnojiva.

Zbog većeg inteziteta požara, osim vatrogasne ekipe Petrokemije, morala je intervenirati i profesionalna vatrogasna postrojba grada Kutine. Požar je, kako doznajemo, brzo ugašen, a osim manje materijalne štete nije bilo drugih posljedica za normalan tijek proizvodnje i okoliš, priopćeno je iz Petrokemije.

Kažu da se češće događa samozapaljenje vrlo nestabilnog (i opasnog sumpora) , te da se požari bez većih posljediva brzo gase.  (M.P.)
 

Novi incident u Petrokemiji


M. Piškor

Izdvajamo