'HDZ napao samostalnost HNB-a'

ZAGREB - Istup Gorana Marića, predsjednika saborskog Odbora za financije i proračun, koji se u srijedu u sabornici oštro obrušio na zamjenika guvernera HNB-a Borisa Vujčića mnogi su shvatili kao izravan napad na guvernera i njegovu čvrstu monetarnu politiku.



Goran Marić danas nije želio dodatno objašnjavati svoj saborski istup, a u HDZ-u tvrde da ni u kojem slučaju nije riječ o napadu na Hrvatsku narodnu banku niti o pokušaju ugrožavanja njezina neovisnog statusa.



Riječ je, kažu, samo o ukazivanju vodeće stranke na niz propusta u izvješću središnje monetarne institucije, kao i na činjenicu da se iz tog dokumenta ne može očitati da je Hrvatska u ozbiljnoj gospodarskoj krizi, a još manje o putu kako da iz nje izađe.



U HDZ-u su danas svagdje bili prilično škrti s dodatnim komentarima Marićeva nastupa.



Oni s kojima smo razgovarali bili su voljni reći samo da je Hrvatska u ozbiljnoj krizi, da se u zemlji ništa ne proizvodi, da su banke opterećene teškim izdvajanjima u obvezne rezerve, a da HNB, svojom restriktivnom politikom, izravno potiče tvrtke da se zadužuju u inozemstvu.



- Nemam nikakvu namjeru komentirati današnju saborsku raspravu o izvješću HNB-a jer Vladin je stav o tome poznat i nema mu se što dodati - rekao je danas
ministar financija Ivan Šuker kada smo od njega zatražili komentar Marićeva istupa. Ante Čičin Šain, prvi guverner HNB-a u samostalnoj Hrvatskoj, HDZ-ovu raspravu o HNB-ovu izvješću smatra, međutim, izravnim napadom na središnju monetarnu instituciju.



- Posve je normalno i legitimno da se raspravlja o HNB-ovu izvješću, ali raspravljati o politici tečaja nakon njezina 14-godišnjeg kontinuiteta je, ako ništa drugo, onda neodgovorno - smatra Čičin Šain. Po njemu je riječ o pitanju koje zapravo treba uputiti sasvim drugoj strani, prije svega onoj od koje je ovaj put stigla kritika.



- Ako jedan narod punih 14 godina nakon uspostavljanja monetarne stabilnosti i nakon toliko godina stabilnog tečaja domaće valute i dalje drži većinu svojeg novca u devizama, to ne znači samo da nema povjerenje u valutu nego prije svega da ne vjeruje vlasti koja vodi državnu politiku - rekao je danas Čičin Šain.



Sličnu tezu zastupaju i u Ekonomskom institutu gdje kažu kako zapravo nije jasno kako bi oni koji se zauzimaju za deprecijaciju ostvarili svoju namjeru kada se zna da je HNB samo tijekom zadnje tri godine putem deviznih intervencija ubacila u sustav 2,5 milijardi eura baš kako bi spriječila daljnje jačanje vrijednosti kune prema euru.



- Da nije bilo tih HNB-ovih  intervencija, jedan bi euro danas u Hrvatskoj vrijedio znatno manje od 7,3 kune, a to znači da bismo, u slučaju da smo je pustili da slobodno pluta, zasigurno dobili još jaču kunu - rekla je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.




Tko je Goran Marić - Oko sokolovo

U službenom životopisu Gorana Marića, predsjednika Saborskog odbora za financije i državni proračun piše samo da je rođen 5. rujna 1959. u Grudama u BiH i da je doktor ekonomskih znanosti.  Marić je magistrirao i doktorirao u Zagrebu na temama iz marketinga u nakladništvu. Profesor je kolegija Osnove menadžmenta na relativno malo poznatoj Zagrebačkoj školi za menadžment u turizmu. Široj je javnosti Goran Marić vjerojatno ipak najpoznatiji kao nogometni sudac i komentator kritičnih momenata nogometnih utakmica na televiziji pod nadimkom "Oko sokolovo".



Viktor Vresnik
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:47