HDZ-u više mandata, SDP se nada koaliciji

  AUTOR:
  • Gordana Jankoska Vranić,
  • Siniša Sušec,
  • Klen Šamarinac,
  • Đivo Đurović

 • OBJAVLJENO:
 • 25.11.2007. u 18:59

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica dobila je 61 mandat, najviše u novom sazivu Sabora, pet više od Socijaldemokratske partije, koja je, po rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, objavljenima u 13 sati, osvojila 56 zastupničkih mjesta. Z ahvaljujući visokom odazivu u 11. izbornoj jedinici, HDZ će vjerojatno dobiti još pet zastupnika dijaspore.

Sanader: Očekujem mandat za sastavljanje Vlade

Milanović: Krećemo u dogovore i sastavljanje nove Vlade

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU: Izborna noć u Hrvatskoj

Iako je Ivo Sanader nakon objave nepotpunih rezultata izjavio da očekuje pobjedu HDZ-a, predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio je da i SDP kreće u sastavljanje nove vlade.

"Čuo sam se s predsjednikom Stipom Mesićem i rekao mu, a on se s time složi


I HDZ i SDP osvojili su po 10 veliklih gradova. Za HDZ su se opredijelili Virovitica, Vukovar, Slavonski Brod, Karlovac, Krapina, Gospić, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Split. Za SDP Zagreb, Velika Gorica, Rijeka, Pula, Požega, Osijek, Čakovec, Koprivnica, Bjelovar i Sisak. U Velikoj Gorici je SDP na kraju za 147 glasova pobijedio HDZ. Osim dviju najjačih stranaka, pobjedama u većim gradovima mogu se jedino još pohvaliti HNS, s najvećim brojem glasova u Varaždinu, i IDS u Pazinu
Gradovi podijeljeni
o, da očekujem mandat za sastavljanje Vlade nakon što budu pobrojani svi glasovi. Čut ćemo se i sutra, i nastaviti dobro surađivati kao i u protekle četiri godine", izjavio je Sanader. Ogradivši se, jer rezultati još nisu konačni, Sanader je oko ponoći rekao da je "pobjeda izvjesna" jer HDZ vodi s pet do šest mandata u Hrvatskoj i još toliko u dijaspori.

No, i šef SDP-a je izjavio da kreće u sastavljanje nove vlade. "Sa svima koji su za zaokret i za pošteniju vladu ovog trenutka krećemo u razgovore, dogovore i konzultacije", rekao je Milanović, dodavši da se i on čuo s predsjednikom Republike. No, nije htio otkriti sadržaj tog razgovora, citiravši tek predsjednikovu raniju izjavu da će mandat dobiti onaj "tko dokaže da ima podršku većine zastupnika u Saboru".

Mandat za sastav nove vlade uveliko ovisi o glasovima žuto-zelene koalicije. Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je da će prvo razgovarati s relativnim pobjednikom izbora u Hrvatskoj, dakle sa Sanaderom.

HDZ-ova prednost

Prema rezultatima koje je rano ujutro, nakon što su obrađena gotovo sva izborna mjesta, objavilo Državno izborno povjerenstvo, HDZ osvaja 60 mandata u deset izbornih jedinica bez dijaspore, a SDP 57 mandata.

Koalicija HSS-HSLS osvaja osam mandata, a HNS sedam. Glavaševa stranka HDSSB osvaja tri mandata, koliko i IDS, a HSP i HSU po jedan.

Po biračkim mjestima koje je DIP dosad obradio, na izbore je izašlo 63,53 posto glasača. U inozemstvu je na izbore izašlo ukupno 90.200 birača, od čega najviše, čak 82.229, u Bosni i Hercegovini, pa bi nefiksna kvota za dijasporu u Saboru mogla dogurati da čak šest zastupnika. Vjerojatno će svi oni biti zastupnici HDZ-a, iako je relativno dobar rezultat ostvarila i lista braće Lijanović.

Prema današnjim procjenama za jedan saborski mandat potrebno je oko 17 tisuća glasova, no u DIP-u ni danas željeli iznositi procjene o broju mandata dok ne obrade podatke sa svih biračkih mjesta. "Još uvijek pazimo da sve bude korektno uneseno, a 'd'hondtat' ćemo kada za to dođe vrijeme", dodao je Hrvatin.Raspodjela mandata po privremenim rezultatima
  HDZ   61
  SDP   56
  HSS-HSLS
  8
  HNS   7
  HDSSB  3
  HSP   1
  IDS   3
  HSU   1

Po privremenim rezultatima, za zastupnike srpske nacionalne manjine (biraju se tri zastupnika) vode kandidati SDSS-a Milorad Pupovac(25,28 posto), Vojislav Stanimirović(21,45 posto) i Ratko Gajica(15,83 posto). Za mađarsku nacionalnu manjinu vodi Deneš Šoja(47,52 posto), a za talijansku Furio Radin(88,82 posto). Za predstavnika češke i slovačke manjine vodi  Zdenka Čuhnil (26,04 posto), za zastupnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske i turske, ukrajinske, vlaške i židovske manjine vodi  Nazif Memedi (11,48 posto). Za predstavnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine vodi Šemso Tanković(30,85 posto).

U 11. izbornoj jedinici vodi HDZ sa 81,92 posto glasova, a nezavisna lista Jerka Ivankovića Lijanovića10,07 posto. Vrlo blizu izbornom pragu je HSP sa 4,30 posto.

Mandati po izbornim jedinicama to trenutačno izgledaju ovako:

I. izborna jednica
SDP 8
HDZ 5
HNS 1

II. izborna jednica
SDP 6
HDZ 5
HSS-HSLS 3

III. izborna jednica
SDP 5
HNS 4
HDZ 4
HSS-HSLS 1

IV. izborna jednica
HDZ 6
SDP 5
HDSSB 2
HSP 1

V. izborna jednica

HDZ 8
SDP 4
HSS-HSLS 1
HDSSB 1

VI. izborna jednica

HDZ 6
SDP 6
HSS-HSLS 1
HNS 1

VII. izborna jednica
HDZ 6
SDP 6
HSS-HSLS 1
HNS 1

VIII. izborna jednica
SDP 7
IDS 3
HDZ 3
HSU 1

IX. izborna jednica
HDZ 10
SDP 4

X. izborna jednica
HDZ 8
SDP 5
HSS-HSLS 1
Đ. Đurović;K. Šamarinac;G. Jankoska Vranić;S. Sušec;M. Kosor Jelenaca

Izdvajamo