DNEVNIK S MARGINE

Hebrang može odustati od predsjedničke kampanje

    AUTOR:
    • Ivan Zvonimir Čičak

  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2009. u 21:21

Damir Krajac / CROPIX

Andrijina retorika nastavak je tuđmanovske politike koja je bila spremna trgovati teritorijem u ime ‘viših ciljeva’

Petak

OTVORENO-ZATVORENO

Nekad su emisiju Motrišta javnost i građani prozvali Mokrišta. Slično bi se moglo reći i za emisiju Otvoreno koja koncepcijski postaje Zatvoreno. Bilo je to moguće iščitati iz emisije o Sporazumu o arbitraži što ju je vodio Mislav Togonal. U emisiji su sudjelovali istomišljenici, od Davora Božinovića, državnog tajnika MVP, preko Vesne Pusić, profesora Vukasa, Tomislava Jakića i Nenada Stazića te ministar Šimonović(autori Sporazuma s hrvatske strane su Božinović, Vukas i njegova kolegica sa katedre Maja Seršić). Kako ne bi ispalo „nedemokratski“ Togonal je u Zagrebu snimio čak minutu razgovora s profesorom Rudolfom. Isto se ponovilo i u jutrošnjoj emisiji Poligraf, koju očito još uvijek iz sjene, barem po odabiru sugovornika, uređuje Togonal. Taj se pak jučer prije emisije hvalio po hodnicima HRT-a kako neće dopustiti dolazak u emisiju onima koji dovode u pitanje „hrvatske interese“. Dakako po njegovim kriterijima. Ili pak po kriterijima onih koji misle umjesto njega. To je vjerojatno obrazac koji ćemo slijedećih dana moći vidjeti u većini hrvatskih medija koji čeznutljivo osluškuju i prepoznaju povijesni zov moćnih.

Subota

MEDVEDEVLJEV ANTISTALJINIZAM

I Rusi ovih dana u Moskvi stavljaju cvijeće na spomenike. Naročito na spomenik političkoj represiji u Sovjetskom savezu u vrijeme komunizma. Spomenik je napravljen od komada kamena iz različitih radnih logora (komunističkih koncentracionih logora) širom bivše države. Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev upozorio je Ruse da ne smiju izgubiti smisao za zločine u vrijeme Staljinovog režima i pozvao na otvaranje muzeja i memorijalnih centara, kao i na iskapanje i identifikaciju mrtvih. Medvedev je izjavio kako ništa ne može biti vrednije od ljudskog života te kako nema nikakve isprike za represiju. Medvedeva je podržala i slavna organizacija Memorijal kroz izjavu njenog predsjednika Roginskog. Naime, problem je u tome što je u vrijeme vladavine Putina došlo do vrlo otvorene revizije povijesti i Staljin je počeo uskršnjavati kao heroj i pobjednik, dok su se grijesi počinjeni likvidacijama (oko 30 milijuna ljudi) gurali pod tepih. Tako se priča o komunizmu i komunističkim zločinima ponavlja od države do države. Razlika je samo u tome što u pojedinim postkomunističkim državama predsjednik i nevladine udruge razmišljaju na isti način. Civilizirano. Zločin je zločin bez obzira na predznak.

Nedjelja

MIROGOJSKA ŠETNJA

Današnju užarenu kućnu atmosferu prožetu brojnim telefonskim razgovorima vezanim uz Apel istaknutih osoba iz javnog života prekinule su moje kćeri energičnom intervencijom. Tražile su uobičajenu šetnju Mirogojem. One su povele svoju djecu i majku. Zbog problema s koljenima, uspio sam doći samo do groba svojih roditelja i brata i vratiti se do auta, no ono što smo svi primjetili je, a svake godine smo na Mirogoju, je znatno manji broj cvijeća i svijeća, no i manji broj ljudi od uobičajenog, barem u večernjim satima. Ove godine nije bilo vijugave kolone od ulaza u Mirogoj do mrtvačnica. Kriza je očito stigla i do groblja.

Ponedjeljak

JOSIPOVIĆ I HEBRANG

Poslije današnjih rasprava u sabornici, a vezano uz paraf na sporazum Hrvatske i Slovenije o arbitraži, Andrija Hebrang može komotno odustati od daljnje predsjedničke kampanje. Time bi uštedio novac i izbjegao debakl, svoj osobni, kao i HDZ-a. Njegov pokušaj obrane parafiranog sporazuma zasigurno neće sjesti njegovoj biračkoj bazi, a to su centar i desni centar. Njegova je retorika bila samo nastavak kontinuiteta tuđmanovske politike koja je bila spremna trgovati teritorijem u ime „viših ciljeva“. U tom kontekstu razdoblje Sanaderove vladavine zasigurno predstavlje diskontinuitet takve politike. Konačno, Hebrang je prilikom ulaska u arenu predsjedničke kampanje najavio obnovu tuđmanizma. Istovremeno, Josipoviću predviđam uzlet poslije njegovih briljantnih diskusija u Saboru. Stručnjak za međunarodno kazneno pravo, poznaje materiju i potpuno je svjestan koliko je ovakav sporazum protivan normama međunarodnog prava. Konačno, tako misli i većina stručnjaka za međunarodno pravo. S Josipovićem sam dobar prijatelj već dugi niz godina. I prije današnje rasprave rekao mi je da će se tako pozicionirati. Nije to dakle nikakvo njegovo podilaženje biračima. To je naprosto njegov osobni stav. Hoće li ga birači takvim prepoznati pokazati će vrijeme.

Utorak

DEMANTIJ KOSORIČINIH NEISTINA

Jadranka Kosor je u Saboru prilikom rasprave o Sporazumu o arbitraži rekla najmanje dvije neistine. Prvo ‡ da će arbitraža početi kada Hrvatska de facto postane članica EU. To nije točno. Proces arbitraže počinje nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s EU. Nakon toga pristupni sporazum ide u ratifikaciju u 26 parlamenata država članica Unije. Taj proces ratifikacije traje između dvije i tri godine. Slovenija, kao jedna od članica EU može odugovlačiti, ali i odbiti ratifikaciju ukoliko ne bude zadovoljna rezultatom arbitraže. To je konačno, kako je otvoreno rekao Pahor za medije, poslijednji adut Slovenije. Kao što vidimo jedan Vaclav Klaus usprkos parlamenta i vlade odugovlačio je s pristupom Češke Lisabonskom ugovoru i nitko mu nije mogao ništa. Druga neistina premijerke Kosor je da stručnjaci za međunarodno pravo podržavaju sporazum. Od 18 stručnjaka koji se tom materijom bave u Hrvatskoj(+Vidas), njih 15 je protiv sporazuma. Vukas i Maja Seršić, koji su pisali taj sporazum kao savjetnici MVP su naravno za njega. Nije se izjasnio samo profesor Đuro Degan koji je u Kini.

Srijeda

KORUPTIVNA PORUKA EU

Europska unija inzistira na jačem i snažnijem angažmanu Hrvatske u borbi protiv korupcije, kao preduvjet ulaska u Uniju. Istovremeno Unija(i Slovenija) traže od Hrvatske mito(korupcijski teritorijalni harač) za prihvaćanje Hrvatske u europsku obitelj. Hrvatski nam pak mudraci na naše inzistiranje, a vezano uz poštivanje vladavine (međunarodnog)prava odgovaraju recikliranom Titovom rečenicom iz 1972. „Ne treba se držati zakona kao pijan plota“. Što se pak tiče Europske unije i hrvatske javnosti njih ne interesira glas naroda. Sve ankete govore kako je 90% građana protiv sporazuma, a Facebook i druge internet stranice vrve podrškom apelu i pozivima na prosvjede protiv sporazuma.

Četvrtak

LAŽLJIVI ŠEKS

U nepravomoćnoj presudi za slučajeve Garaža i Selotejp sudac Horvatović je utvrdio lažnost svjedočenja Šeksa i Kramarića. Kada je HHO tvrdio da Šeks govori neistinu pred sudom, te da stoga ne može biti potpretsjednik Sabora, osuo je na nas rafalnu paljbu. Što će sada poduzeti nadležne institucije. Hoće li državno odvjetništvo već sada poduzeti zakonom predviđene mjere za lažno svjedočenje, ili će čekati pravomoćnost presude? No, osim kaznene, postoji i politička odgovornost. Vidimo kako mnogi do sada „nedodirljivi“ državni dužnosnici podnose ostavke zbog umješanosti u afere i to prije kaznenog gonjenja. Šeks zasigurno, kao lažov, ne može biti zastupnik, a pogotovo potpredsjednik Sabora i čelnik saborskog odbora koji će pisati „svetu knjigu Hrvatske“, političku Bibliju - Ustav RH. Postavlja se pitanje vjerodostojnosti vjerodajnica veleposlanika Kramarića, koji je prilikom svjedoćenja demantirao vlastito pisanje u svojoj knjizi o Glavašu i družini.

Izdvajamo