Hebrang za predstavljanje malih stranaka, Željka Antunović protiv

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.08.2007. u 08:00

ZAGREB - Ni HDZ ni SDP još nisu raspravljali o zahtjevu triju nacionalnih televizija - HTV-a, Nove TV i RTL-a - kojim su od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa zatražile ukidanje zakonske obveze da se svim listama i strankama koje se natječu na parlamentarnim izborma osigura isti tretman na malim ekranima.

No, dok Andrija Hebrang nije sklon popuštanju televizijama, Željka Antunović se slaže kako se postojeći model praćenja stranaka mora mijenjati jer je nekvalitetan i iritantan.

- Moje je osobno mišljenje da zahtjev ne treba odobriti. Smatram da svaka stranka mora uoči izbora na televizijama s nacionalnom koncesijom imati jednakopravnu priliku za promociju i predstavljanje programa.

Velike su stranke ionako neprestano prisutne u medijima, a malima je to jedina prilika da se predstave u četiri godine - rekao nam je Andrija Hebrang (HDZ).

Zamjenica šefa SDP-a Željka Antunović slaže se pak s televizijskim urednicima.

- Način na koji se u predizborno vrijeme prate političke stranke na televiziji krajnje je neprihvatljiv i kontraproduktivan.

On na kraju samo iritira birače - ocjenjuje Antunović, inače i predsjednica saborskog Odbora za medije.

Zbog svega toga smatra kako bi trebalo razmišljati o promjeni dosadašnje prakse.

To, upozorava, ne bi smjelo biti nauštrb ravnopravnosti svih političkih stranaka i lista, nego u korist kvalitete.    


Politika u novinarstvu

Urednici informativnih programa HTV-a, Nove TV i RTL-a Vladimir Rončević, Iva Gačić i Ivan Lovreček poslali su, naime, predsjedniku Sabora zahtjev da se ukine odredba Zakona o izboru zastupnika u Sabor koja propisuje da svim strankama i listama treba omogućiti jednak tretman na televiziji. Budući da u Hrvatskoj ima više do 100 stranaka od kojih se velik broj natječe za Sabor, zbog čega su ih televizije dužne pratiti sve, urednici upozoravaju kako se na taj način zagušuje program, a politika se izravno miješa u novinarski posao.

S. Barilar, K. Turčin

Izdvajamo