HHO: Ivin nije izabran zbog prijave Odvjetništvu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.02.2007. u 22:57

ZAGREB - Plenarna skupština HHO-a u petak nije izabrala nasljednika aktualnog predsjednika Žarka Puhovskog, nego je odluku odgodila za travanj.

Naime, jedini kandat za prvog čovjeka HHO-a za sada je Daniel Ivin, protiv kojeg u Državnom odvjetništvu postoji prijava za navodne malverzacije dok je bio na čelu Nadzornog odbora Geotehnike.

- To je jedan prljavi progon, bez temelja, kojim se meni onemogućuje bilo kakav javni rad - kaže Ivin, inače uz Ivana Zvonimira Čička jedan od osnivača HHO-a prije trinaest godina. Ivin tvrdi da je materijale iz Državnog odvjetništva pregledao i zamjenik predsjednika HHO-a, odvjetnik Veljko Miljević, i zaključio da "prijava ne pije vodu".

- Iza mene stoji sadašnje vodstvo HHO-a, a ni ja neću odsutati od kandidature jer bi to značilo da se Državno odvjetništvo miješa u izbor čelnika jedne nevladine organizacije - tumači Ivin. Da prijava postoji već nekoliko godina, potvrdio nam je i aktualni prvi čovjek HHO-a Žarko Puhovski.

- Dobili smo informaciju da će Državno odvjetništvo sada ipak donijeti odluku u roku od tri-četiri tjedna. Tada ćemo i mi znati na čemu smo i zato smo odgodili izbornu skupštinu - rekao je Puhovski.

Bilo kako bilo, Puhovski kaže da je travanj zadnji rok do kada ima namjeru biti na čelu HHO-a jer je prilično iscrpljen aktivizmom nakon više od 6 godina punog angažamana, a da u tome ima sve manje intelektulanog izazova.

Iako se u nekim medijima nagađalo da je protukandidat Ivinu nezavisni zastupnik Ivo Banac, Puhovski tvrdi da je Banac danas samo ponovno primljen u članstvo.  Uz njega, za nove članove HHO-a izabrani su i bivši pučki pravobranitelj Ante Klarić, dr. Mišo Virag i don Ivan Grubišić. Uoči skupštine od kandidature je odsutala psihologinja Mirjana Krizmanić.   


V. Rešković

Izdvajamo