Hoće li Šuker otjerati Rohatinskog

Željko Rohatinski razmišlja o ostavci. Jadranki Kosor na dramatičnom je sastanku prošlog petka najavio moguće odstupanje. Povod je HDZ-ovo šamaranje Hrvatske narodne banke i guvernera osobno. Nakon incidentne prozivke u Saboru Rohatinski je premijerki dao na znanje “da takve napade više nema namjeru trpjeti”.

Sve to javnosti je jučer otkrio Tportalov bloger Zoran Šprajc. Nije guverner pretjerano uvredljiv niti je bez razloga digao frku. Iza prošlotjednog grubog napada Gorana Marića na HNB, smatraju upućeni, osobno stoji potpredsjednik Vlade Ivan Šuker.

Marić je predsjednik saborskog Odbora za financije i u parlamentu funkcionira kao ministrova produžena ruka. Hrvatsku narodnu banku optužio je da nije donijela nijednu konkretnu mjeru za pomoć gospodarstvu i očuvanju zaposlenosti. Označio ju je i kao krivca za aferu Podravka. Činjenice govore nešto posve drugo. Strategija guvernera Rohatinskog i restriktivne mjere HNB-a zaslužne su da hrvatske banke - za razliku od ostatka Europe - uglavnom bezbolno jedre krizom.

Lani je guverner, oslobađajući iz rezerve oko 750 milijuna eura za otplatu dospjelih dugova, spasio Hrvatsku od bankrota. Naposljetku, Rohatinski je inicirao i osigurao materijalnu podlogu za paket mjera pomoći gospodarstvu, na kojima premijerka Kosor sada, pucajući od ponosa, pokušava profitirati. Napad u Saboru na HNB i Rohatinskog s razlogom treba razumjeti kao Šukerovu poruku. Kad treba podijeliti zasluge za pomoć gospodarstvu, ministar se hvali da ih je s guvernerom zajedno skovao. Ali na svako kritičko upozorenje reagira kao na objavu rata.

Ovoga puta nahuškao je Marića zbog guvernerova prema Vladi prvi put kritički intoniranog intervjua. Bez mjera HNB-a Hrvatska bi se, ustvrdio je Rohatinski, našla u situaciji Grčke. Nadalje, Vlada još uvijek nema politiku ni mjere za spas gospodarstva; na koncu, nužni se rezovi ne mogu beskrajno odgađati, a Vlada, kako je rekao guverner, ničim nije pokazala da ih je ove godine spremna početi provoditi.Premijerka Kosor tvrdi da ne stoji iza napada na guvernera. Ali na HDZ-ovu pljuvaonicu u Saboru javno nije reagirala.

Nije se ogradila niti je Rohatinskog glasno poduprla. Niti daje znaka da je njegove alarme spremna akceptirati. Možda je povukla za uši Marića, ali Šukeru dopušta da rastjeruje čak i dokazane saveznike. Uzalud ona poziva savjetnike i pokušava uz sebe vezati poduzetnike kad ministar nastupa terminatorski. Savjetnici drumom, on šumom. Od njegova autizma privrednici su utekli Josipoviću, čim se ukazala prilika.

Šukerov navođeni napad na HNB nije tek neodgovorni osvetnički pohod jednog visokopozicioniranog, ali niskokapacitiranog ministra. Pokušaj ocrnjivanja i dezavuiranja središnje banke može imati opake posljedice po Hrvatsku. Otkriva sukobe između izvršne i financijske vlasti u državi. Destruira institucije koje uživaju povjerenje u svijetu. Namjernim rušenjem ugleda HNB-a šalje se poruka međunarodnim financijskim adresama, gdje je Željko Rohatinski poznat, cijenjen i nagrađivan. Za razliku od Šukera, kojega znaju samo po tome da dolazi po kredite. HDZ-ov napad na guvernera HNB-a Hrvatskoj će nanijeti samo štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:21