Hrvat vodi 'pobunu' protiv Moralesa

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.05.2008. u 09:24

SANTA CRUZ - Najveća i najbogatija bolivijska provincija Santa Cruz jučer se na referendumu velikom većinom glasova opredijelila za veću političku i ekonomsku autonomiju od središnje državne vlasti na čelu s ljevičarskim predsjednikom Evom Moralesom, pokazuju to izlazne ankete nakon zatvaranja birališta.

Prema izvješću agencije Focaliza koja je provodila anketu, a koje je objavljeno na lokalnoj televiziji, 86 posto birača glasovalo je za veću autonomiju Santa Cruza, a 14 ih je posto bilo protiv. Takav je rezultat bio i očekivan jer su Moralesovi pristaše najavili bojkot referenduma, a izlazne ankete nisu dale procjene o broju birača izašlih na referendum.

<

Vođa borbe za veću političku i ekonomsku autonomiju najbogatije bolivijske provincije je Branko Marinković   (na slici), sin političkog emigranta s otoka Brača.

Referendum u provinciji Santa Cruz prvi je od četiri koliko su ih, također zbog zahtjeva za većom autonomijom od središnje vlasti, najavile bolivijske istočne provincije, a pokazuje koliko je snažna podjela između Moralesovih pristaša i oporbenih konzervativaca.
Na ulicama Santa Cruza odjekuju trube iz automobila kojima građani slave pobjedu na referendumu, koji je predsjednik Morales nazvao nezakonitim.

U manjim sukobima između pristaša dvaju tabora diljem provincije ozlijeđeno je 20-ak osoba, koje su, prema navodima policije, naoružani palicama i kamenjem izazvali protivnici Moralesova režima, a svjedoci tvrde i da je jedna osoba poginula kada je policija ispalila suzavac kako bi primirila nasilnike.

Rezultat referenduma, teoretski, daje oporbenoj vlasti u Santa Cruzu više kontrole nad prirodnim izvorima koji uključuju i farme te oko deset posto rezervi bolivijske nafte i prirodnog plina.

Unatoč Moralesovom odbijanju priznanja valjanosti referenduma, većinski "da" mogao bi ga prisiliti na pregovore s političkim protivnicima u Santa Cruzu i tri druge "autonomaške" provincije na istoku zemlje. (H)

Bolivijski predsjednik Evo Morales jučer je promašenom separatističkom mjerom nazvao referendum kojim je najveća i najbogatija provincija Santa Cruz tražila veću autonomiju od središnje vlasti, te je čestitao prosvjednicima koji su pokušali onemogućiti održavanje referenduma.

"Ljudi su razboriti da brane zakonitost, ustavnost i borbu za jednakost među Bolivijcima", izjavio je Morales. Iako službeni rezultati neće biti poznati još nekoliko dana, čelnici Santa Cruza već su proglasili pobjedu na referendumu i uvođenje mjera za veće autonomije. (H)

Morales: Referendum je promašena separatistička mjera


Izdvajamo