Hrvatska digla ruke od Europske unije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.02.2008. u 11:00

ZAGREB - Više stranih diplomata već duže vrijeme ponavlja kako je nova Vlada  Ive Sanadera digla ruke od brzog ulaska u EU svjesna da ne može zadovoljiti postrožene kriterije, ponajprije one koji se odnose na reformu pravosuđa te borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, piše u današnjem izdanju Slobodne Dalmacije  glavni urednik Mladen Pleše.

Zbog toga je, tvrde, premijer Sanader, uz asistenciju HSS-a i Josipa Friščića, nametnuo priču o ZERP-u i isprovocirao sukob s EU-om kako bi u očima dijela domaće javnosti ispao nepokolebljiv čuvar nacionalnog ponosa, a ujedno dobio i alibi zbog zamrzavanja pregovora i odgode ulaska u EU.

Uzaludno je bilo opovrgavati takve teze kao potpuno promašene i zlonamjerne te optuživati Slovence da su sve oni zakuhali nastojeći usporiti pregovore Zagreba i Bruxellesa i tako omogućiti Srbiji da u paketu s Hrvatskom po ubrzanom postupku uđe u EU.


Usvajanjem europskih standarda političari bi se morali odreći novca i kontrole nad gospodarstvom i javnim tvrtkama, što nitko od njih, bez obzira iz koje stranke dolazi, ne želi. Profunkcionirala bi također i pravna država, započela oštrija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. A ni to ne odgovara određenim društvenim skupinama koje su snažno povezane s politikom
Gubitak kontrole
Nakon što je, međutim, predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio kako mu je njegov mađarski prijatelj objasnio da se ulaskom njegove zemlje u EU nije ništa dogodilo osim što je poskupio šećer 70 posto, te da ne bi bila nikakva katastrofa ako Hrvatska ne uđe u EU ni 2011., više nema niti jednog ozbiljnijeg argumenta koji će opovrći optužbe stranih diplomata.

Posebice zbog toga što se od tog sramotnog istupa Josipa Friščića nije ogradio ni premijer Sanader niti itko iz vladajuće koalicije. Stoga ne čudi što je ugledan član diplomatskog zbora u Zagrebu ponovio tezu o namjernoj opstrukciji pregovora iz Zagreba te dodao: "Hrvatsku je najprije, zbog njezine pogrešne politike, tijekom devedesetih Slovenija pretekla u trci za ulazak u EU, a sada će je, nakon što je za predsjednika izabran Boris Tadić, sustići i Srbija. Tadić će preko noći postati europska uzdanica, kao što je to svojedobno bio i Sanader, a on, sasvim sigurno, neće propustiti životnu priliku za Srbiju i sebe osobno.

Zbog toga možete očekivati da ćete ući u EU zajedno sa Srbijom tek poslije 2012. Takvo ponašanje Hrvatske, posebice za nas njezine prijatelje, posve je neobjašnjivo. Umjesto da pokupite stotine milijuna eura pomoći iz raznih fondova EU-a, vi se toga odričete zbog ZERP-a i navodne zaštite ribe vrijedne nekoliko desetaka milijuna kuna", zaključio je sugovornik Slobodne Dalmacije.

Bez obzira tko je kriv što se Vlada Ive Sanadera našla u takvom položaju, to je težak poraz proeuropskih i demokratskih snaga u Hrvatskoj. Ako se, naime, za punih osam godina, koliko su na vlasti stranke koje se deklarativno zalažu za ulazak u EU, ne uspije ostvariti taj najvažniji strateški cilj, onda se logičnim nameće pitanje iskrenosti europskih opredjeljenja vodećih političara u Hrvatskoj.

Uz to pokazuje se i da su proeuropske i demokratske društvene snage ipak puno slabije nego što se to pretpostavljalo te da nema kritične mase koja bi te procese ubrzala.

Dok je bio na vlasti SDP nije želio povući niti jedan potez koji bi do kraja otvorio vrata pregovorima s EU-om, prisjetimo se samo traljave suradnje sa Sudom u Haagu i slučajeva Bobetko i Gotovina. Čim je pak prešao u oporbu, tadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan počeo je upozoravati kako Hrvatska ne smije u EU pognute glave, a potkraj 2006. upravo je on inzistirao na hitnom uvođenju ZERP-a, premda je bilo jasno da će to blokirati put Hrvatske u EU. Slično se ponašao i HDZ: dok je bio u oporbi činio je sve da onemogući suradnju Račanove Vlade s Haaškim sudom i EU-om, retoriku i ponašanje promijenio je tek 2003., kada je osvojio vlast, zaključuje danas Slobodna. (Slobodna Dalmacija)

Izdvajamo