'Hrvatska je kriva što je Slovenija blokira'

LJUBLJANA - Slovenija nije kriva za navodnu blokadu šest poglavlja u pregovorima Europske komisije s Hrvatskom nego je do zastoja došlo zbog pokušaja Hrvatske "da unese jednostrana rješenja i neobične zahtjeve u europski pregovarački proces", priopćilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagirajući na prošlotjednu izjavu MVPEI-a.



Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija prošlog je utorka u izjavi za javnost, reagirajući na dokument o slovenskim rezervama u otvaranju nekih poglavlja u pregovorima Hrvatske s Europskom komisijom što ga je objavila Slovenska nacionalna televizija, navelo da ni u jednom od pristupnih poglavlja ni u stajalištima koja su pripremljena za pregovore, Hrvatska ne prejudicira granicu sa Slovenijom i da zato takve tvrdnje iz slovenskog dokumenta "nisu utemeljene na činjenicama i stvarnom stanju."

Reagirajući na tu izjavu i izjave vođe hrvatskog pregovaračkog tima Vladimira Drobnjaka, slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je na svojim web-stranicama objavilo priopćenje u pet točaka.



U njemu se navodi da Hrvatska nije blokirana u svojim pregovorima s Europskom unijom niti da se krivnja za zastoj može pripisati Sloveniji, ali se opetovano navode navodni razlozi koji su slovensku vladu spriječili da dade suglasnost na otvaranja pripremljenih poglavlja.

"Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u svom priopćenju i hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak dali su nekoliko netočnih i neistinitih informacija. U hrvatskim pregovorima nije došlo do blokade, a još manje do zastoja za koji bi bila kriva Slovenija. Hrvatski pregovori su relativno spori jer ta država ima teškoće s ispunjavanjem zahtjeva organizacije u koju želi ući. A kao što je poznato, Slovenija je članica te organizacije", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.



Dokumenti na koje se u pregovaračkom procesu poziva Hrvatska prejudiciraju granicu. U toj dokumentaciji je cijeli niz dokumenata, zemljovida, formulacija, citata i brojeva koji navode na pogrešno uvjerenje da je međudržavna granica Slovenije i Hrvatske određena
U priopćenju se nadalje tvrdi da dokumenti na koje se u pregovaračkom procesu poziva Hrvatska "prejudiciraju granicu".



"U toj dokumentaciji je cijeli niz dokumenata, zemljovida, formulacija, citata i brojeva koji navode na pogrešno uvjerenje da je međudržavna granica Slovenije i Hrvatske određena", navodi se u priopćenju Ljubljane.



Uz to, u stožeru slovenske diplomacije tumače da su uz otvaranje pregovora priloženi dokumenti "u suprotnosti sa stvarnim stanjem i stajalištima Slovenije".



"Pravodobno smo upozorili organe Europske unije i samu kandidatkinju za članstvo da je spomenutu dokumentaciju potrebno odstraniti ili je adekvatno popraviti".



Slovenski je strateški interes da Hrvatska što prije uđe u EU, ali "Hrvatska ne može od Slovenije tražiti da ignorira njene stvarne pokušaje da bilateralna pitanja riješi kroz pregovarački proces s EU-om, navodi se u priopćenju.



"Činjenica je da Hrvatska unosi jednostrane i neobične zahtjeve u europski pregovarački proces. Nijedna europska vlada ne bi dopustila da kandidatkinja za članstvo u pregovarački proces uvodi rješenja koja štete jednoj članici", navodi se u tekstu izjave od pet točaka.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova uz to dodaje da je očekivanje "konstruktivnog pristupa" od strane nove slovenske vlade, kad se radi o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja, formulacija kojom se možda želi "diskvalificirati" aktualna vlada koja je, kako se navodi, od samog početka bila vrlo naklonjena hrvatskoj kandidaturi i podržavala taj proces.

Sadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, dodaje se u priopćenju, nedavno je jasno izrazio stajališta Ljubljane o rezervama na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, a jasno je da su ta stajališta shvatili i hrvatski dužnosnici, dodaje se u priopćenju.

"Hrvatska je imala tri tjedna vremena da uredi to pitanje, ali to nije učinila. Stajalište ministra vanjskih poslova Rupela izraženo prilikom zasjedanja europskog vijeća za opće i pravne poslove GAERC u Luksemburgu javno je podržao i mandatar za sastav nove vlade Borut Pahor", navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova koja zaključuje tvrdnjom da je Slovenija spremna i na rješenje graničnog pitanja uz pomoć trećeg, ali da taj proces treba zaključiti prije ulaska Hrvatske u EU.



"Slovenija je već više puta izrazila spremnost da se odluka o državnoj granici prepusti trećemu, pa bilo da se radi o sudu ili ad-hoc arbitraži. Slovenija je također donijela izjavu o tome kako vidi polazišnu točku - stanje na dan 25.6 1991. godine i karakter samog (arbitražnog) postupka - a to su elementi pravičnosti. Slovenija zato očekuje da će taj postupak biti završen prije ulaska Hrvatske u EU", navodi se na kraju izjave slovenskog ministarstva vanjskih poslova.  (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:30