'Hrvatska se 2004. obvezala da ZERP neće važiti za EU'

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u izjavi za javnost priopćilo kako je Hrvatsku pravodobno upozorilo da bi za Sloveniju "jednostrana primjena ZERP-a bila potpuno neprihvatljiva", te naglasilo da Hrvatska nikada nije tražila opoziv ili promjenu trilateralno usuglašenog zapisnika iz 2004. da se ZERP neće primjenjivati na članice Europske unije.



"Ističemo današnju izjavu premijera Janeza Janše koji je sugerirao mogućnost blokade pristupnih pregovora s Hrvatskom. Upozoravamo da se od Europske unije ne može očekivati da će pregovarati s državom koja ne poštuje prihvaćene dogovore. Trilateralnim sporazumom iz 2004. Hrvatska se obvezala da ZERP neće važiti za članice EU-a.



Janša o ZERP-u: Blokirat ćemo pregovore Hrvatske i EU



Taj je sporazum za nas i za Europsku komisiju obvezujući", navelo je ministarstvo vanjskih poslova u reakciji na kritike oporbenih stranaka da je slovenski MVP oko početka primjene ZERP-a djelovao neodlučno.  Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je istina upravo suprotna jer je, kako tvrdi, upravo nastojanjem ministarstva trilateralni sporazum postao pregovaračka obveza Hrvatske s EU-om.



"Hrvatska supotpisnicama trilateralnog sporazuma, Sloveniji i italiji, nikada nije izrazila želju da se sporazum opozove ili na bilo koji način promijeni", naglašava slovensko ministarstvo vanjskih poslova.



Slovenski premijer Janez Janša rekao je u petak na konferenciji za novinare da unatoč kontaktima ne postoji "podloga" za sastanak na temu ZERP-a između Italije, Slovenije i Hrvatske jer je dogovor iz 2004. i dalje na snazi i odgovara Sloveniji koja nema želje da se on promijeni. Eventualne promjene trebala bi predložiti neka od supotpisnica koja ima bolji prijedlog, a morao bi odgovarati i biti prihvatljiv svim uključenim stranama, rekao je Janša. (HIna)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:17