Hrvatska više ne može 2011. ući u Uniju

ZAGREB - Sada je konačno jasno: pregovori o članstvu u Europskoj Uniji upali su u najozbiljnije probleme od njihovog otpočinjanja, u listopadu 2005. godine.



Naime, nakon što je Slovenija blokirala otvaranje osam poglavlja u utorak navečer je stigla informacija kako službena Ljubljana smatra da granicu prejudiciraju i hrvatska stajališta u poglavlju Pravo trgovačkih društava.



Komentar Željka Trkanjca: Moramo priznati - sami smo krivi za odgode



Slovenci ustrajni u blokadi jer znaju da ih EU neće kazniti



Još pet zemalja blokiralo RH zbog Haaga



rubrike

VIJESTI
više iz
No, dok je ovo stanje bilo očekivano, kao grom iz vedra neba je stigla informacija da se pet država članica protivi otvaranju apsolutno najtežeg poglavlja u hrvatskim pregovorima, pravosuđa.



Resorni je ministar Ivan Šimonović odmah krenuo u kontrolu štete ističući kako će se pitanje suradnje s Haaškim sudom vrlo brzo riješiti, no ova vijest ipak predstavlja jak udarac hrvatskom pregovaračkom procesu, a i izjavama istog ministra nakon posjeta glavnog tužitelja Suda Sergea Brammertza Zagrebu.



Tada je Šimonović tvrdio da neće biti nikakvih problema oko suradnje s Haagom, iako je Jutarnji već tada objavio kako se u političkim krugovima u Bruxellesu čulo da Nizozemska ne kani pristati ni na što manje od potpune suradnje. No, ovih dana iz Bruxellesa stižu i nove zabrinjavajuće vijesti: Jutarnji iz diplomatskih izvora doznaje da Komisija i dalje nije zadovoljna potezima koje hrvatska Vlada povlači kad je riječ o brodogradilištima te da nije sklona otvaranju poglavlja Tržišno natjecanje.



Osim toga, doznaje se da ima i nekih drugih zakona kojima bruxelleski birokrati nisu zadovoljni, posebno kad je riječ o uređenju unutarnjeg tržišta cigaretama.



Sve do listopada prošle godine hrvatska je Vlada tvrdila da u pregovorima nema problema, da će biti završeni po planu do kraja ove godine. Danas je potpuno jasno da imamo problema sa Slovenijom, skupinom članica i Komisijom.



Pregovori dakle sigurno neće biti gotovi do kraja ove godine, neće se ni pisati hrvatski pristupni ugovor koji moraju ratificirati sve zemlje članice i ne može se više govoriti o 2011. kao godini članstva. Sada se na obzorju već javlja 2012. godine, a uz malo više slovenskog kaprica te novih neočekivanih problema, ni 2014. godina više nije iracionalna.





No, ako ih sakupe, mora se sazvati referendum i tada Hrvatska početkom travnja neće biti u Strasbourgu i Kehlu u statusu članice. Kampanja za referendum u tom bi se slučaju vjerojatno poklopila s izborima za Europski parlament i jasno je da bi ga radikali ispolitizirali. U tom slučaju, teško da bi i Janša mogao šutjeti - i tada se otvara opasnost da referendum možda i odbaci ratifikaciju te da Hrvatska do daljnjeg ostane izvan članstva NATO-a.

Bude li refrenduma, u travnju ne ulazimo u NATO

Iako se prvih dana skupljanja potpisa o sazivanju referenduma o ulasku Hrvatske u NATO činilo kako Stranka slovenskog naroda neće moći sakupiti dovoljan broj potpisa, neke vijesti govore da bi ishod mogao biti i drukčiji. Zmago Jelinčič je pozvao članove da potpišu zahtjev, iako je u prvi mah rekao da se neće uključivati u tu kampanju. Slovenija je uspjela naći tijesni vremenski okvir u kojem bi mogla ratificirati hrvatski ulazak u NATO prije summita u travnju, ali samo ako inicijatori ne sakupe 40.000 potpisa.



Željko Trkanjec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:04