'Hrvatske antirecesijske mjere neće biti učinkovite'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2009. u 16:38

ZAGREB - Bonitetna kuća Dun&Bradstreeet (D&B) sniženje kreditnog rejtinga Hrvatskoj temeljila je na ocjeni da antirecesijske mjere hrvatske vlade neće biti učinkovite te da neće poboljšati gospodarske izglede zemlje, kazao je danas na seminaru u organizaciji tvrtke Bonline u Zagrebu Darren Middleditch, analitičar D&B-a zadužen za Hrvatsku.

D&B snizio je jučer kreditni rejting Hrvatskoj s DB3c na DB3d, na donju granicu raspona 'umjerenog rizika' te bonitetne kuće.

više iz
rubrike
VIJESTI

"Deset antirecesijskih mjera hrvatske Vlade ustvari ne predstavlja koherentnu strategiju već skup mjera i projekata za koji smatramo da nemaju puno smisla", istaknuo je među ostalim Middleditch.

Dobrom Vladinom mjerom smatra povećanje poticanja za izvoza, dok je s druge strane potpore za kupnju nekretnina ocijenio 'groznom idejom'.

"Upravo je opsesija posjedovanja vlastite nekretnine jedan od glavnih razloga zašto je recesija tako snažno pogodila Sjedinjene Države i Veliku Britaniju", naglasio je Middleditch.

Kao negativnu je u vladinim antirecesijskim mjerama izdvojio i najavu strože kontrole uvoza.

Za 2010. u D&B očekuju skroman oporavak u Hrvatskoj koji će se, kako je kazao Middleditch, uglavnom temeljiti na oporavku globalnog gospodarstva i svjetske trgovine.

U D&B procjenjuju da bi u ovoj godini hrvatski BDP-a mogao pasti za 3,7 posto, a u 2010. očekuju skroman rast od 0,8 posto.

"Hrvatska je vrlo otvoreno gospodarstvo koje s uvelike oslanja na izvoz, pa kada se oporavi svjetska potražnja moći će ponovno prodavati robu u inozemstvu.", rekao je Middleditch. (Hina)

Izdvajamo