Hrvatski antireferendum uspješniji od slovenskog

OSIJEK - U prvih pola sata potpisivanja peticije kojom HSP od Vlade RH traži pokretanje spora pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu radi rješavanja graničnog spora sa Slovenijom na osječkom Trgu Ante Starčevića prikupljeno je više od stotinu potpisa, a prema posljednjim podacima u cijeloj Hrvatskoj je do 14 sati prikupljeno čak 3000 potpisa.



Sanader i Pahor bez dogovora



Skupili samo 800 potpisa



rubrike

VIJESTI
više iz
Usporedi li se to s podatkom da je na prikupljanju potpisa za slovenski referendum o ulasku Hrvatske u NATO u četiri dana skupljeno svega 800 potpisa, čini se da će ovaj svojevrsni hrvatski antireferendum, koji je HSP organizirao u svim hrvatskim županijama, biti uspješniji. Iako se uoči samog početka akcije, koja je najavljena točno u podne, činilo da će to biti jednako neuspješan pokušaj kao onaj slovenski, jer čak ni štand za prikupljanje potpisa nije došao na vrijeme, minute koje su uslijedile to su demantirale. Sunčano vrijeme i lokacija štanda uz najfrekventniju gradsku tramvajsku stanicu privukli su i one Osječane koji nisu znali za akciju.



Ovim činom želimo potaknuti Vladu na odlučan korak, jer Hrvatska više nema nikakvog razloga odugovlačiti s rješenjem tog problema koje nas je praktički dovelo do toga da budemo blokirani u pristupu NATO-u i EU - kaže Srb
- Ne možemo dopustiti da nas cijelog života netko tlači. Ja jesam za dobrosusjedske odnose, ali ne možemo poklanjati naš teritorij. Ako se to nije moglo riješiti mirnim putem, onda se mora ići na sud - žustra je Vera Mravunac, koja na trg nije došla ciljano, zbog peticije, za razliku od ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića, koji je među prvima na nju stavio svoj potpis.



- Nastojim uvijek biti među prvima kada se radi o mojoj državi, mojoj naciji i vjeri. S jedne strane, zahvaljujem Slovencima što nam sprečavaju ulazak u NATO i EU jer ne znaju koliku nam uslugu time čine, ali kad je u pitanju naš teritorij, tu razgovora nema. To je davno trebalo pokrenuti jer lančano dovodi do toga da i druge susjedne zemlje, ohrabrene našim pasivnim stavom prema Sloveniji, počinju posezati za našim teritorijem. Evo dokaza u ponašanju Italije i posezanjima za Istrom - prokomentirao je Vekić svoje stavove o hrvatsko-slovenskom sporu, koji se djelomično podudaraju i s onima koje je izrekao potpredsjednik HSP-a i saborski zastupnik Daniel S rb. On se naime slaže da je spor trebalo pokrenuti ranije, ali za razliku od Vekića, Srb to odugovlačenje smatra otegotnim upravo zbog toga što koči ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije.



- Da smo ovakav spor pokrenuli prije sedam, osam ili deset godina, danas bismo imali razriješenu situaciju i to ne bi mogao biti razlog za odgađanje ulaska Hrvatske u euroatlantske integracije. Ovim činom želimo potaknuti Vladu na odlučan korak, jer Hrvatska više nema nikakvog razloga odugovlačiti s rješenjem tog problema koje nas je praktički dovelo do toga da budemo blokirani u pristupu NATO-u i EU - kaže Srb. Službenoj hrvatskoj politici zamjera višegodišnje marginaliziranje ovog problema.



- Slovenski političari su još prije nekoliko godina najavljivali da neće pustiti Hrvatsku u EU dok ne potpiše da dio našeg teritorija pripada Sloveniji. Njima je to temeljno pitanje svake kampanje, a kod nas se marginaliziralo tvrdnjama da to neće biti tako, jer će se problem riješiti. Rješenje je moguće jedino na sudu, jer mi sporom možemo samo dobiti, a izgubiti ne možemo ništa - zaključio je Srb.

Nikola Patković/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:18